Іноді – це проблема завищених стандартів, але іноді – це також розуміння деяких “темних” сторін ресторанного бізнесу.
Хто не любить скуштувати щось новеньке в улюбленому кафе чи ресторані? Але з погляду професіоналів, далеко не все, що пропонують такі заклади, варто замовляти. Видання The Takeout зібрало думки шеф-кухарів про 12 страв, які особисто вони уникають замовляти в чужих закладах.
Варто зазначити, що шеф-кухарі далеко не в усьому погоджуються одне з одним: хтось не радить те, що інші навпаки рекомендують. Іноді це просто завищені вимоги професіоналів, які не вірять, що хтось може приготувати страву краще, ніж вони самі. Тож нижче наведений перелік не варто сприймати аж надто серйозно. Отже, ось страви, які опитані кухарі не замовляють в чужих ресторанах:
- Страва дня. Джон Девіс, головний шеф-кухар City Grocery в Оксфорді, штат Міссісіпі, попереджає, що в деяких ресторанах “страва дня” насправді може бути стравою вчорашнього дня, яку не встигли розпродати.
- Фірмовий салат. За словами шеф-кухаря Сухума Джанга, співвласника та керуючого партнера Hortus NYC, це страва, яку часто готують із залишків продуктів від інших страв. Не завжди свіжих залишків.
- Печиво. Шеф-кухарка з Окленда Рене Джонсон, власниця BlackBerry Soul Catering, вважає, що заклади, які не спеціалізуються на випічці, не здатні запропонувати справді смачне печиво.
- Страви ф’южн. Ф’южн-кухня, що стала популярною в 1990-х роках, пропонує незвичайні поєднання інгредієнтів і навіть цілих страв з різних кухонь. Далеко не завжди це дає справді хороший результат. Пітер Хе, головний шеф-кухар ресторану Meili в Брукліні, радить бути обережним з такими експериментами, як поєднання шаурми із суші і тому подібне.
- Страви з вареної риби. Чаз Ліндсей, власник і шеф-кухар ресторанів Pulito Osteria and Rowan’s у Джексоні, штат Міссісіпі, зауважив, що приготування вареної риби – це мистецтво, яке дається далеко не кожному кухарю. Єдиний виняток – якщо ресторан спеціалізується на рибних стравах і має гарну репутацію.
- Яйця Бенедикт. Шеф-кухар Кліфтон Дікерсон зі Школи кулінарного мистецтва Огюста Ескоф’є зізнався, що ніколи не замовляє яйця Бенедикт, коли обідає поза домом. Усе через голландський соус, який часто використовують у цій страві. При найменших порушеннях при зберіганні соусу він може спровокувати харчове отруєння.
- Трендові страви. Шеф-кухар Хорхе Діонісіо з ресторану Kansha на Мангеттені ігнорує все, що виглядає надмірно обробленим і загалом надто красивим. Бо це означає, що кухар зробив ставку на зовнішній вигляд страви, а не на її смак.
- Суші. Шеф-кухар Хорхе Діонісіо також розповів, що він ніколи не замовляє суші, коли обідає в ресторанах, якщо тільки не знає та не поважає цього шеф-кухаря. А все тому, що він дуже прискіпливо ставиться до того, як обробляють рибу, як вона витримується та як її подають. Але тут питання швидше у високих стандартах самого Діонісіо, яких не мають пересічні клієнти ресторанів, зазначають автори публікації.
- Стейк. Шеф-кухар Люк Шаффер, викладач Кулінарної школи імені Огюста Ескоф’є, вважає стейк занадто простою стравою, яку можна приготувати вдома. Тож, на його думку, немає сенсу платити за стейк в ресторані, а варто спробувати щось більш складне і цікаве. Інша справа, якщо це справді топовий ресторан, який подає стейки екстра-класу.
- Курка. Принцип той самий, що і зі стейком. Шаффер каже, що ніколи не замовляє курячу грудку, хоча деякі інші кухарі навпкаи називають курку одним із своїх улюблених замовлень. Шаффер зазначає, що курятина в ресторані зазвичай або просто несмачна, або ж в меню є більш цікаві страви.
- Паста Альфредо. Ця італо-американська страва з пасти, сиру та курятини, за словами шеф-кухаря Сьюзен Юріш, поступається багатьом іншим стравам з пасти. Принаймні, якщо йдеться про американський, а не про італійський ресторан.
- Страви з яловичини. Шеф-кухарі скептично налаштовані щодо страв, де використовуються маленькі шматочки яловичини: бо завжди є ризик, що це просто м’ясні обрізки, яке залишилися після приготування інших страв.
Інші цікаві матеріали на тему кулінарії
Як писав УНІАН, туристи розповіли про найсмачніші страви, які їм доводилося куштувати за кордоном. Виявляється, що навіть звичні продукти можуть смакувати краще, якщо їх приготували якісно.
Також ми розповідали, чому не варто купувати бургери в аеропорту.