Розповідаємо, як приготувати плов, рецепт якого усі будуть питати.
Плов – це смачна страва, яка походить з країн Середньої Азії. З часом він став звичним і для нашого краю. Зараз ледь не у кожної господині є свій власний рецепт плову.
Ключовим у приготуванні цієї страви є вибір спецій, адже саме вони можуть повністю змінити смак кінцевого продукту, навіть при використанні однакового набору інгредієнтів.
Як приготувати плов – спеції для смачної страви
Перед тим, як розглядати рецепти, зупинимось на спеціях. Класичним варіантом вважається зіра, однак деяким вона може здатися занадто нудною. На щастя, цей варіант не єдиний.
Так, можна взяти барбарис для фруктового аромату та легкої кислинки. Щоб надати рису яскравий золотистий колір, а також пряний аромат та смак підійде куркума.
Якщо хочеться пікантність, то приправляємо звичайним чорним перцем. Для більш глибокого смаку варто обрати суміш з різних видів перців. Також для гостринки у страві добре підійде часник.
Для цитрусового та пряного аромату беремо коріандр, а для яскравих та складних ноток – шафран. Паприка дасть червоний відтінок страві і злегка солодкий смак.
Якщо не хочеться купувати багато різних спецій та сумніваєтесь у своїй здатності їх компонувати, то варто зупинити вибір на готових сумішах спецій для плову. Вони зазвичай включають у себе частину згаданий спецій.
Тепер переходимо до того, як варити плов.
Як готувати плов з куркою – рецепт
Це смачна та ситна страва, якої вистачить для всієї родини. Щоб зробити плов з куркою, беремо:
- 600 грамів рису;
- 800 мілілітрів води;
- кілограм філе стегна;
- дві цибулі;
- дві морквини;
- три зубчики часнику;
- два лаврових листка;
- чайну ложку куркуми;
- чайну ложку солі;
- чайну ложку кмину;
- дрібку перцю чилі;
- рослинну олію.
Моркву та цибулю нарізаємо на дрібні кубики, а часник – на крихітні шматочки. У каструлю чи казан з товстим дном наливаємо олію. Кидаємо туди часник. Коли з’явиться аромат, можна додати цибулю. Обсмажуємо десять хвилин, поки вона не стане золотавою. Перемішуємо, щоб не підгоріло.
Всипаємо моркву і готуємо ще хвилин десять. У цей час філе нарізаємо на половинки і додаємо у казанок. Додаємо спеції і обсмажуємо, поки курка не стане рум’яною.
Рис промиваємо й переміщуємо до філе з овочами. Вливаємо воду і перемішуємо. Накриваємо кришкою і готуємо на тихому вогні близько 40 хвилин. За необхідності можна додати ще якісь спеції за смаком.
Плов – рецепт зі свининою
Деякі для своїх страв обирають соковиту свинину. Щоб зробити плов з нею, беремо:
- дві морквини;
- одну цибулю;
- кілограм свинячого ошийка;
- рослинну олію;
- столову ложку суміші спецій;
- сіль;
- 400 грамів рису;
- дві головки часнику;
- 800 мілілітрів води.
Переходимо до того, як приготувати плов з м’ясом в каструлі. Моркву та цибулю очищуємо та нарізаємо довільними середніми кубиками. М’ясо нарізаємо на шматочки товщиною по 2-3 сантиметри, а рис промиваємо.
У каструлю вливаємо олію та обсмажуємо цибулю до м’якості. Далі додаємо м’ясо і готуємо, поки воно не стане білим. Після цього перемішуємо і залишаємо ще на дві хвилини.
Наступними всипаємо моркву, спеції та рис. У крупу заглиблюємо головки часнику й заливаємо все водою. Залишаємо тушкуватись на тихому вогні, накривши кришкою, близько 25 хвилин.
Перемішуємо декілька разів, знову накриваємо і тушкуємо до готовності.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Як заготовити червону смородину на зиму: три рецепти варення без довгого варіння
- Прості огірки на зиму з гірчицею без стерилізації: швидко і смачно
- Баклажани на зиму, як у бабусі: два смачні рецепти