Подорожі

Від спагеті до морошки: заради цих п’яти сортів морозива варто подорожувати Європою

Від спагеті до морошки: заради цих п'яти сортів морозива варто подорожувати Європою

Поки багато популярних літніх туристичних напрямків у Європі знемагають від пекельної спеки, місцеві жителі та туристи щосили шукають способи охолодитися. Один із них – популярні заморожені десерти, відомі як морозиво, сорбет або джелато.

Утім, навряд чи когось ще можна здивувати традиційними смаками на кшталт пломбіру, шоколаду або полуниці. Багато туристів відкриті до незвичайного досвіду, а тому цілком готові попрямувати на відпочинок до того чи іншого міста заради того, щоб скуштувати незвичайні сорти морозива.

Експерти туристичного видання Euronews Travel підібрали п’ять незвичайних заморожених десертів, які подають у різних країнах Європи цього літа.

1. Морозиво-спагеті в Німеччині. Відомий на батьківщині під назвою Spaghettieis десерт лише зовні мімікрує під популярний борошняний виріб з Італії. Насправді, ця страва приготована з ванільного морозива, вичавленого через прес так, щоб воно нагадувало локшину, а потім вкрите полуничним соусом і білим шоколадом.

Ці німецькі ласощі було винайдено 1969 року Даріо Фонтанеллою в Мангеймі (земля Баден-Вюртемберг), проте в наші дні їх можна знайти по всій Німеччині.

2. Джелато в булці бріош на Сицилії. На цьому італійському острові морозиво – це не лише десерт. Місцеві жителі люблять справлятися з літньою спекою, снідаючи булочкою бріош з джелато – ця звичка тут так само поширена, як еспресо. Роздвоєна, злегка солодка булочка бріош начиняється кульками вершкового джелато і часто вкривається збитими вершками або горіхами. Бріош із джелато зазвичай подають із ложкою, але її можна їсти і як сендвіч.

Ця традиція сягає ХІХ століття і відображає любов сицилійців до контрастів: гаряче і холодне, м’яке і міцне, насичене і освіжаюче. Класичні смаки, такі як фісташки, мигдаль і страчателла – незмінні фаворити.

3. Дондурма в Туреччині. Це традиційне турецьке морозиво зазвичай готують із козячого молока, салепа (борошна з коренів орхідеї), мастики (смоли) і цукру. Воно еластичне, тягуче і повільно тане – настільки, що його часто їдять ножем і виделкою. Популярні смаки включають фісташки, шоколад і вишню, але також туристам пропонують скуштувати сміливіші варіанти, наприклад, із шафраном і мигдалем, збитими вершками і сосновою мастикою.

Ці ласощі з’явилися багато століть тому в регіоні Кахраманмараш на південному сході країни, але тепер вони поширені по всій Туреччині: від сільських ярмарків до набережних Стамбула. Продавці часто влаштовують виставу, перевертаючи ріжки догори дригом або розтягуючи морозиво, як іриску, щоб розважити покупців.

4. Кава по-льєжськи у Франції. Незважаючи на назву, страва не має нічого спільного з бельгійським містом Льєж, ну, майже. Французи перейменували цей десерт, спочатку відомий як café viennois, на café liégeois під час Першої світової війни на честь жителів Льєжа, які боролися з німецькою окупацією.

Цей гібрид напою і десерту являє собою кульки кавового морозива, прокладені шаром охолодженої кави і прикрашені кремом шантильї – пишними жирними молочними вершками, часто з додаванням ванілі. На смак це вишуканий та освіжаюче-гіркувато-солодкий напій, який чудово тонізує.

5. Морозиво з морошки в Лапландії. Солодка, терпка і непридатна для промислового вирощування морошка – один із найбільш важкодоступних скарбів Арктики. Ці золотисто-помаранчеві ягоди, які можна знайти на диких болотах Швеції, Норвегії та Фінляндії, збирають наприкінці літа, і вони здавна є невід’ємною частиною традицій корінних саамів. Швидкоплинний сезон і віддаленість від цивілізації роблять морошку цінним інгредієнтом для найрізноманітніших страв – від джему до лікерів. Але справжніми ласощами є морозиво з морошки.

На півночі Фінляндії компанія Arctic Ice Cream Factory перетворює ягоди на кремові кульки, якими так приємно насолоджуватися після походу по тундрі або під опівнічним сонцем. По той бік кордону, у Швеції, вишукані варіанти цих сезонних ласощів створили готель Brandon Lodge у прибережному Лулео і столичний гранд-готель Stockholm.

Інші цікаві новини для любителів морозива

Як повідомляв УНІАН, раніше туристів закликали бути уважними під час купівлі морозива в Італії, адже нерідко наївні туристи потрапляють на гачок нечесних торговців і опиняються обдуреними, отримавши “несправжнє джелато” за завищеною ціною.

Варто зазначити, що любителям гострих гастрономічних відчуттів зовсім необов’язково їхати з України за кордон, щоб скуштувати незвичайні сорти морозива. Наприклад, на столичному ВДНГ знаходиться точка з продажу цих морозних ласощів з найбільшим вибором сортів у країні – є там і такі екстравагантні смаки, як “борщ”, “лосось з кунжутом” або ж “картопля з кропом”.

Схожі публікації

Завантажити ще Loading...No more posts.