Щоб визначити ступінь стиглості дині, постукайте по ній і принюхайтеся до аромату.
У сезон баштанних культур важливо знати, як визначити стиглість дині до покупки. Буде прикро придбати фрукт і виявити вдома, що він водянистий і несмачний. Щоб цього не сталося, запам’ятайте ознаки солодкого плоду і перевіряйте їх ще в магазині.
Як зрозуміти, що диня дозріла
Головне правило під час вибору баштанних таке: беріть їх тільки протягом сезону, тобто з липня до середини серпня. Пізніші плоди дозрівають у теплиці й не можуть мати насиченого “динного” смаку.
А в тому, як вибрати солодку диню, вам допоможуть звук, текстура і запах. Спочатку огляньте плід. Шкірка має бути щільною і повністю шорсткою – гладкі дині несмачні. Наявність плям, тріщин, вм’ятин – привід відмовитися від покупки.
Аромат у справді хорошої дині дуже виражений, з медовими нотками. Це майже стовідсотковий спосіб, як вибрати стиглу диню – недостигла ніколи не буде пахнути. Особливо яскравий запах має бути в ділянці плодоніжки.
Натисніть на м’якоть. Хороший плід має злегка пружинити під натисканням. Якщо він дуже твердий, то ще зелений, а якщо палець легко провалюється, то перезрілий.
Потім злегка постукайте по плоду. Який звук має бути в стиглої дині? В ідеалі – глухий, як по деревині. Придивіться до хвостика – у стиглого фрукта він засохлий.
Остання порада щодо того, як вибрати диню із солодким смаком, це зважити плоди. Купіть найважчий – у ньому найбільше соку, а значить і смаку.
Знаючи, як правильно вибрати диню, ви точно не помилитеся у виборі. Перед з’їданням потримайте фрукт кілька годин у холодильнику. Під дією холоду він стане набагато ароматнішим, найкраще розкриваючи смак.