Побут

Чим відрізняється оливкова олія virgin від extra virgin: яка краща і для чого підходить

Чим відрізняється оливкова олія virgin від extra virgin: яка краща і для чого підходить

Господині активно використовують різні види рослинних олій для приготування їжі. Оливкова олія, незважаючи на свою ціну, є однією з найпопулярніших.

Раніше ми розповідали, на чому краще смажити.

Яка оливкова олія найкорисніша

Оливкова олія extra virgin – це олія першого холодного віджиму. На відміну від звичайної оливкової, вона містить велику кількість поліфенолів. Вони допомагають боротися із запаленнями, захищають від хронічних захворювань і нормалізують рівень холестерину.

Крім того, вона має насичений і глибокий смак, що також вказує на високу якість. Генеральний директор Olive Oil & Vinegar Паоло Колавіта пояснив, чому в номінації “яка оливкова олія краща”, перемогла б extra virgin.

По-справжньому якісний продукт має відповідати певному списку вимог. По-перше, важливим є вміст олеїнової кислоти. Це мононенасичена жирна кислота омега-9. Вона має становити 75% оливкової олії першого холодного віджиму.

“Свіжовіджата олія, дбайливо виготовлена зі свіжозібраних здорових оливок без надмірної теплової обробки, зазвичай містить менше ніж 0,8% вільних жирних кислот (ВЖК). Це міжнародна вимога до олії, якій присвоюється клас extra virgin. У Каліфорнії, де виробляється оливкова олія першого холодного віджиму, стандарт ще нижчий – 0,5% ВЖК”, – сказав Колавіта.

Оливки повинні оброблятися і зберігатися з урахуванням певних параметрів. Так, олію виробляють без хімікатів і екстремальних температур. Вона має пройти сенсорну експертизу – бути без дефектів смаку і запаху.

“Ключова відмінність оливкової олії від оливкової олії першого віджиму полягає в тому, що extra virgin не зазнає рафінування, тоді як звичайна оливкова олія часто зазнає хімічної або термічної обробки. Цей процес рафінування видаляє домішки, запахи і небажані присмаки, але він також може зіпсувати традиційний смак extra virgin”, – пояснив експерт.

Оскільки звичайна оливкова олія не зобов’язана відповідати тим самим стандартам, рівень вільних жирних кислот у ній часто буває значно вищим, що впливає на якість продукту.

За словами Паоло, чим нижчий рівень вільних жирних кислот, тим вища якість оливкової олії. У цьому разі вона багатша на антиоксиданти та поліфеноли, а також зберігає виражений фруктовий смак. При цьому високий рівень вільних жирних кислот може вказувати на те, що оливки були пошкоджені або погано оброблені.

“Завдяки нерафінованому процесу виробництва оливкової олії першого холодного віджиму багато її корисних речовин зберігаються в кінцевому продукті. Наприклад, поліфеноли – це природні антиоксиданти, що містяться в оливковій олії, які вважаються корисними”, – додав гендиректор Olive Oil & Vinegar.

Як зазначається, звичайна оливкова олія являє собою суміш рафінованої оливкової олії та невеликої кількості оливкової олії першого віджиму. Хоча вона корисніша за ріпакову, соняшникову та кукурудзяну, така олія не дотягує до рівня extra virgin.

“Олеїнова кислота, що становить близько 75% оливкової олії першого віджиму, вважається корисною і може сприяти нормалізації загального рівня холестерину в крові, знижуючи рівень поганого і підвищуючи рівень хорошого”, – продовжує Колавіта.

Він додав, що ця олія є одним із найбагатших природних джерел сквалену. Цю органічну сполуку пов’язують зі зменшенням запалення і деякими захисними властивостями від раку.

Водночас, щоб отримати всі ці корисні властивості олії, потрібно правильно її вибрати. Звертайте увагу, щоб на етикетках були слова “органічна” або “чиста”. Це гарантує, що в ній не буде барвників, консервантів, пестицидів або штучних добавок.

“Завжди корисно домагатися прозорості щодо походження оливок, способу оброблення олії (наприклад, холодного віджиму), а також дати збору врожаю – дати, коли оливки були зняті з дерев. Багато хто цього не знає, але свіжість – дуже важливий фактор, коли йдеться про оливкову олію”, – пояснив експерт.

Він радить купувати оливкову олію, зібрану протягом останніх двох років. Тепер розглянемо, яка оливкова олія краща для салатів і смаження – extra virgin чи звичайна.

Для чого підходить оливкова олія extra virgin

Багато господинь задаються питанням, яку оливкову олію для смаження краще вибрати, адже не кожен вид підходить для високих температур. Паоло дав чітке роз’яснення щодо цього.

На думку експерта, extra virgin підходить для запікання, смаження, маринадів, соусів і заправок для салатів, а також будь-яких кулінарних технік.

“Я також люблю використовувати оливкову олію extra virgin як завершальний шар для всього: від смажених овочів і піци до ванільного морозива та свіжих фруктів”, – підсумував Колавіта.

Схожі публікації

Завантажити ще Loading...No more posts.