Розповідаємо, що робить кава з сіллю і в яких країнах п’ють такий напій.

Кава давно стала невід’ємною частиною багатьох культур. Залежно від країни змінюється спосіб її приготування, а також те, як і з чим п’ють цей напій люди.
Сьогодні ми розповімо, в якій країні п’ють каву з сіллю і навіщо це роблять.
Кава з сіллю – користь і традиції
Почнемо з того, що, всупереч хибній думці, такий напій буде з дуже м’яким і більш вираженим смаком, а не просто з солоними нотками. Спеція не тільки пом’якшить воду. Вона прибере кавову гіркоту і збалансує кислинку. Завдяки іонам натрію кава матиме запаморочливий запах, адже вони посилюють аромат.
Ті, хто не люблять гіркоту в цьому напої, але й не хочуть додавати цукор, можуть скористатися цією спецією, адже вона спрацює схожим чином, але дасть змогу не виходити за добову норму калорій.
Є й інші причини, для чого п’ють каву з сіллю. У спекотних країнах, де люди часто пітніють, ця спеція допомагає відновити сольовий баланс організму, що дуже важливо для підтримки здоров’я.
У Туреччині є цікава традиція, пов’язана з цим напоєм. Дівчина може подати нареченому дуже солону каву, щоб показати, що він їй не подобається. Це делікатний спосіб відмовити в симпатії, навіть нічого не сказавши.
Розібравшись із тим, навіщо в каву додають сіль у різних країнах, розглянемо кілька рецептів, як повторити такий напій вдома.
Насамперед варто зазначити, що кава має бути дуже дрібного помелу. Інакше спеції не покажуть такої ефективності, як хотілося б. Варто враховувати, що розчинна кава з сіллю – це варіант на рідкісного любителя, і традиційно для цього напою беруться якісні зерна.
Кава з сіллю – рецепт класичний
Цей варіант можна вважати базовим. З нього варто починати, якщо ніколи не пробували такий напій. Для нього беремо:
- 150-180 мілілітрів води;
- 1,5 чайної ложки меленої кави;
- дрібку солі;
- цукор за смаком.
Засипаємо в джезву спеції та каву, заливаємо воду і гріємо на невеликому вогні. Коли пінка почне підніматися, знімаємо з вогню, щоб вона осіла, і знову підігріваємо. Потім переливаємо в чашку і насолоджуємося напоєм.
Якщо ж хочеться приготувати каву з сіллю та молоком, а такий варіант теж існує, то треба зменшити кількість води до 100 мілілітрів, а різницю покрити молоком. Окремо підігріваємо його, збиваємо до пінки, якщо хочеться, і переливаємо в готовий напій.
Кава з сіллю і перцем
Це дуже незвичайний варіант, у якого безумовно знайдуться свої шанувальники. Спеції додадуть пікантності та збагатять аромат. Для приготування беремо:
- 15-100 мілілітрів фільтрованої води;
- чайну ложку меленої кави;
- дрібку солі;
- дрібку перцю.
Пересипаємо в джезву спеції, каву і заливаємо водою. Нагріваємо на плиті до появи ароматної пінки, знімаємо з вогню на 1-2 хвилини і повертаємо. Коли напій знову почне закипати, можна переливати його в чашку.
Якщо з тим, навіщо додавати сіль у каву, ми розібралися, то що щодо перцю? Він додає пряної гостроти і легкого тепла, особливо чорний або каєнський. Спеція має бути свіжомеленою, щоб дати максимальний аромат і смак.
Водночас варто зазначити, що в деяких азійських країнах до кави разом із перцем додають гвоздику та кардамон. За смаком такий напій буде віддалено нагадувати пряний чай масала, який є традиційним індійським напоєм.
Вас також можуть зацікавити новини:
- 3 рецепти брауні, які тануть у роті: класичний, з вишнею та навіть без шоколаду
- Як запекти картоплю в духовці, щоб нагодувати всю сім’ю: 3 перевірені рецепти
- Сім’я завжди просить добавки: як зробити ліниві голубці в каструлі та на сковороді












