Побут

Натуральний чи підробка: як перевірити якість меду в домашніх умовах

Натуральний чи підробка: як перевірити якість меду в домашніх умовах

Натуральний мед – це дуже корисний продукт, який містить мікроелементи і багато вітамінів. Завдяки своєму аромату і солодкому смаку він дуже популярний, як самостійні солодощі або добавка до десертів.

Крім того, його активно вживають під час хвороб і як профілактику.

На жаль, навіть цей натуральний продукт не уникнув підробки. Сьогодні розглянемо, як за кольором, смаком і ароматом визначити якість меду.

Як відрізнити натуральний мед від підробки

Для початку варто запам’ятати, що купувати цей продукт варто тільки в перевірених місцях. Іноді навіть напис на етикетці може виявитися обманом. Завжди вибирайте не пастеризований продукт, оскільки в ньому зберігається більше корисного.

Виробник меду також важливий – якщо вказується Україна, то більше шансів, що у вас у руках саме те, за що ви заплатили.

Тепер перейдемо до того, як у домашніх умовах визначити якість меду. По-перше, у нього має бути однорідна консистенція. Якщо його нещодавно зібрали, то мед буде більш рідкий, а якщо встиг постояти, то вже кристалізувався, що теж є природним процесом для нього.

У рідкому вигляді він стікає з ложки рівною і тягучою цівкою. Капнувши на тарілку, можна помітити, що розтікається продукт також плавно і неспішно.

Пахне натуральний мед ненав’язливо і легко. Нотки аромату можуть відрізнятися залежно від його виду, але зазвичай він ніжний і злегка квітковий. Водночас підроблений продукт зустріне вас густим запахом карамелі. Колір має бути рівномірним. Можна зустріти мед бурштинового, коричневого, прозорого з кремовим відтінком кольорів. Якщо ж він буде білим, то, можливо, бджіл підгодовували сиропом із цукру. Через це він буде менш корисним.

Далі можете зважити свою покупку. Літр меду покаже вам на вагах 1400 г.

Можна ще перевірити якість меду за допомогою тепла. Коли ви піднесете його близько до вогню (запаленої свічки або сірника), то він не почне одразу плавитися, на відміну від цукрової підробки.

Розглянемо популярний метод, як визначити якість меду водою та йодом.

У склянці з водою розведіть трохи солодкого продукту. Не повинно бути ніякого осаду або пластівців. Якщо на цьому етапі все добре, додаємо пару крапель йоду – рідина не повинна стати синьою.

Перед тим, як поділитися останнім способом, варто уточнити, як знижують якість меду.

Щоб збільшити його вагу, в нього додають цукор або інші схожі компоненти. Також можуть спробувати збільшити об’єм – додати в продукт воду або інші рідини. Усе це знижує якість меду, хоч сам він при цьому підробленим вважатися не буде.

Якщо такий мед капнути на папір, то поверхня стане мокрою – лист почне вбирати воду, хоча ви можете її навіть не помітити зовні.

Схожі публікації

Завантажити ще Loading...No more posts.