Справжній, перевірений часом, рецепт ягідного і молочного напою.
Є різні варіанти, як варити кисіль. Напій роблять із картопляного крохмалю, жита, вівса, пшениці, гороху і навіть конопель. Цікаво, що молочний кисіль завжди готують із зернових культур, а ось фруктовий – з ягід і крохмалю. Дізнайтеся, як зварити густий і смачний напій самостійно.
Як у давнину готували кисіль – рецепт та історія
У тому, як варити кисіль, люди розібралися дуже давно – згадки про нього історики знаходять у шумерських і аккадських текстах, а також вважають, що стравою частувалися жителі Месопотамії та Анатолії 9000 років тому.
Саме слово “кисіль” – це “кислий”, тобто той, який скис. На Русі киселем стали називати закваску з вівсяного молочка – рідини, яка залишається після замочування крупи. Найчастіше страву готували з пшениці, жита або вівса, вживали її в повсякденному житті та приносили на свята. Гарячий кисіль їли, поливаючи лляною олією, а остиглий різали ножем, наче пиріг, і подавали з варенням.
У XVII столітті навіть з’явилася окрема професія – кисельник або кисільник. Ці люди робили популярний напій самі, а потім продавали його з бочок на базарах. Ба більше – селилися представники такої професії в одному районі, який став називатися Кисільною слободою.
Коли у ХІХ столітті в Російській імперії з’явилася картопля та дешевий крохмаль, рецепт киселю суттєво спростився, а у ХХ столітті з’явилася технологія приготування фруктового напою.
Цікавий факт: у народних казках також часто згадується кисіль, особливо як зв’язок зі світом мертвих. Наприклад, у ситуації, коли помирає людина і потрапляє на “той світ”, де “течуть молочні ріки з кисільними берегами”. Можливо, саме тому на Русі було заведено приносити напій на поминки і тризни як підношення духам покійних.
Як приготувати молочний кисіль за ГОСТом – рецепт
Радянські господині чудово знали, як зварити кисіль, щоб “стояла ложка”, і можна було насолодитися густотою напою. Для приготування вам знадобляться:
- молоко – 300 мл;
- вода – 50 мл;
- картопляний крохмаль – 1 ст.л;
- цукор – 200 гр;
- сіль на кінчику ножа;
- пакетик ванільного цукру.
Налити в каструлю, де будете готувати кисіль, 50 мл води. Дочекатися, поки вона закипить, потім вилити молоко. Посолити, посахарити, ще раз закип’ятити. Залити одну столову ложку крохмалю 40-50 мл води, мішати, поки порошок повністю не розчиниться. У кипляче молоко висипати пакет ванільного цукру, а потім тонкою цівкою влити крохмальну воду. Помішуючи, варити на повільному вогні, поки не з’являться перші бульбашки, але в жодному разі не кип’ятити. Зняти з плити, остудити й подавати до столу.
Як приготувати кисіль із фруктів за ГОСТом
За цим рецептом варили кисіль багато господинь Радянського Союзу, тож якщо ви хочете отримати “той самий” напій із дитинства, рекомендуємо дотримуватися технології. Для киселю купіть:
- свіжі або заморожені ягоди – 1 кг;
- цукор – склянка або півтори;
- вода – 2 літри;
- картопляний крохмаль – 4-5 столових ложок.
У каструлю для киселю вилити воду, поставити на плиту, увімкнути вогонь. Висипати цукор, перемішати, поки “пісок” повністю не розчиниться. Щойно вода почне закипати, всипати вимиті ягоди. Варити півгодини або сорок хвилин, щоб посилити смак напою. Після цього ягоди розім’яти товкачем у пюре, щоб виділився сік.
Перелити сироп через марлю в іншу каструлю, відокремлюючи його від твердих частин ягід. В окрему миску налити 50 мл води, розчинити там крохмаль. Перемішати, щоб не було грудочок. Поставити каструлю з ягідним сиропом на вогонь і, щойно він закипить, тонкою цівкою влити крохмальну воду. Ретельно помішуючи, дочекатися загустіння, проварити 2-3 хвилини на маленькому вогні, а потім прибрати з плити й остудити.
ВАЖЛИВО: для приготування частування за першим або другим рецептом важливо розуміти, скільки крохмалю в кисіль класти, щоб він був густим. Кількість цього інгредієнта безпосередньо впливає на консистенцію. Як правило, достатньо однієї столової ложки. Якщо вона з гіркою – напій буде щільнішим.