Побут

Як зробити зелені “мармурові” яйця на Великдень: фарбуємо куркумою та каркаде

Як зробити зелені "мармурові" яйця на Великдень: фарбуємо куркумою та каркаде

Наближається Великдень 2025. Традиційно на свято українці роблять кольорові крашанки та писанки, які потім святять у церкві. Нерідко для фарбування шкаралупи намагаються використовувати натуральні барвники.

Багатьом відомий спосіб, як пофарбувати яйця чаєм каркаде в блакитний колір. Пропонуємо додати до цього способу куркуму. Загальновідомо, що при змішуванні синього і жовтого виходить зелений. Такі красиві оливкові крашанки з мармуровим візерунком не вийдуть з жодним хімічним барвником.

Як пофарбувати яйця куркумою та чаєм каркаде

Пофарбовані в куркумі та каркаде крашанки набувають насиченого зеленого кольору зі світлими переливами. Найкраще таким чином фарбувати білі, а не коричневі яйця.

Спосіб перший

Цей метод дасть змогу отримати оливковий мармуровий візерунок. Вам знадобляться:

  • яйця – 6 шт.;
  • мелена куркума – 1 стол. л.;
  • каркаде – 25 г;
  • сіль – 1 стол. л. з гіркою;
  • соняшникова олія – 2 стол. л.

Перед тим, як фарбувати яйця чаєм каркаде і куркумою, заздалегідь дістаньте їх з холодильника і нагрійте до кімнатної температури. Ретельно промийте від забруднень.

У каструлю з теплою водою додайте каркаде, куркуму і сіль. Викладіть яйця та увімкніть вогонь. Дочекайтеся кипіння і після цього варіть крашанки 10 хвилин. Вимкніть вогонь і залиште вироби у воді ще на 15 хвилин. Потім дістаньте на паперовий рушник і залиште остигати.

Готові пофарбовані яйця будуть матовими. Щоб вони блищали, змастіть їх кулінарним пензлем з олією.

Спосіб другий

З цим методом у вас вийдуть красиві зелені яйця з червоною мозаїкою. Крім каркаде і куркуми додаються лушпиння цибулі та білий папір.

Вам знадобляться:

  • яйця – 10 шт.;
  • чай каркаде – 70 г;
  • куркума – 2 стол. л.;
  • лушпиння з 5 цибулин;
  • сіль – 1 стол. л.;
  • оцет – 2 стол. л.;
  • аркуш паперу;
  • ножиці;
  • нитка;
  • марля.

Папір і цибулеве лушпиння дрібно наріжте ножицями та змішайте у великій мисці. Яйця намочіть у воді й обкатайте в цій сухій суміші. Потім загорніть кожне в мішечок із марлі та зав’яжіть зверху ниткою.

У велику каструлю з водою додайте каркаде, куркуму, сіль та оцет. Доведіть до кипіння і викладіть яйця, замотані в марлю. Варіть 10 хвилин. Потім залиште крашанки у воді на 2-8 годин – що довше, то насиченішим буде колір.

Готові мармурові яйця каркаде змастіть олією, щоб вони блищали.

Раніше ми детально писали, як варити яйця на Великдень, щоб вони не тріснули і легко чистилися.

Схожі публікації

Завантажити ще Loading...No more posts.