Заварне тісто готується всього за 30 хвилин – його не потрібно залишати на вистоювання.
Не всі кулінари наважуються ліпити домашні вареники та біляші. Навіть найкраще тісто на пиріжки потрібно залишати на кілька годин – і невідомо, чи підніметься воно згодом. Таким чином процес приготування може розтягнутися на півдня.
Але мало хто знає, що можна замісити заварне дріжджове тісто всього за півгодини. Це чудова основа для пиріжків, булочок, ватрушок і домашньої піци.
Заварне тісто для пиріжків
Щоб страва вийшла з першого разу, візьміть якісну м’яку воду і свіжі дріжджі. Тоді заварне тісто буде м’яким і слухняним, довго не зачерствіє.
Вам знадобляться такі продукти:
- борошно – 530 г;
- вода тепла – 200 мл;
- вода окріп – 220 мл;
- сухі дріжджі – 10 г, або пресовані – 40 г;
- цукор – 1 стол. л.;
- сіль – 1 чайн. л.;
- соняшникова олія – 4 стол. л.
Теплу воду змішати з дріжджами, сіллю і цукром до розчинення. Потім додати олію і половину борошна, просіяного через дрібне сито. Влити окріп – це активує опару. Потім всипати решту борошна.
Замішуйте тісто на пиріжки спочатку лопаткою, а потім руками – будьте обережні та не обпечіться. Іноді може знадобитися більше борошна, щоб суміш стала однорідною. Руки рекомендується змастити олією.
Розділіть готове заварне тісто на пиріжки на приблизно 15 однакових частин. Тонко розкачайте і наповніть начинкою на свій смак – не важливо, солодкою чи солоною. Вироби обсмажте в олії або запікайте 15 хвилин за 200°.
Раніше ми писали, як зробити ідеальне тісто на вареники. Для нього крім окропу знадобиться також яйце.