Швидкі деруни без клопоту готуються без натирання – найскладнішого кроку в рецепті.
Деруни належать до тих страв, які приємно їсти, але неприємно готувати. Довго натирати картоплю – справа не найцікавіша. А якщо бульба дрібна і її багато, то процес перетворюється на тортури.
На щастя, є спосіб значно спростити рецепт. Коли знати, як зробити деруни, якщо немає терки, то готувати буде в задоволення. А на смаку ця хитрість відобразиться лише на краще. Такі картопляники виходять особливо ніжними.
Швидкі ліниві деруни
Для подрібнення картоплі замість тертки ми використовуємо блендер або кухонний комбайн, але найзручніша – м’ясорубка. Крім основного інгредієнта можна додати інші овочі (моркву, кабачок, буряк) або фарш, легко створюючи нові варіації страви. На перемелювання йде не більше 10 хвилин, і ще 10 вистачить для смаження, особливо якщо робити невелику кількість.
Беремо такі продукти:
- кілограм картоплі;
- велика цибулина;
- яйце;
- столова ложка борошна;
- соняшникова олія;
- сіль, перець, спеції на особистий розсуд.
Картоплю та цибулину миємо, очищаємо, нарізаємо великими довільними шматками. Проштовхуємо основу на деруни через м’ясорубку. Якщо хочете отримати розсипчасту структуру, то пропустіть один раз через велику сітку. Для ніжних і однорідних виробів подрібніть два рази.
Якщо бульба попалася соковита і виділила багато соку, то злийте зайву рідину через сито. Потім у картопляну масу додаємо сіль, спеції, яйце та ложку борошна. Усе швидко перемішуємо, поки суміш не обвітрилася. Борошна може піти більше – якщо вироби зовсім не тримають форму, додайте ще ложку.
На сильно розігріту пательню виливаємо кілька ложок олії та викладаємо тісто. Підсмажуємо деруни без терки 2-3 хвилини з обох боків на сильному вогні. Готову закуску бажано викласти на паперові серветки, щоб увібрався непотрібний жир.
До дерунів рекомендується подавати сметану, шкварки або гриби, але й самі по собі вони дуже смачні. За бажанням тісто для дерунів можна заморозити, щоб вийшли домашні напівфабрикати.
Раніше ми писали як зробити шалені гарбузові деруни, поки триває сезон гарбуза. За смаком вони не поступаються картопляним.