Дуже смачні та злегка пряні баклажани стануть хітом будь-якого застілля.
З початком сезону “синеньких” кулінари готують різноманітні баклажанові страви, зокрема й консервацію. Пропонуємо вам зробити салат із баклажанів на зиму, який закохає в себе з першого шматочка. Кожен, хто його спробує, неодмінно попросить добавки. Страва просто готується і не вимагає кулінарного досвіду.
Салат із баклажанів на зиму Тещин язик
Така корисна і в міру гостра суміш підійде до будь-якого гарніру або м’яса. Як зрозуміло з назви, це варіація закуски “Тещин язик” у банках.
Вам знадобляться інгредієнти:
- баклажани – 5 великих або 6 дрібних;
- цибуля – 3 шт.;
- часник – 8 зубч.;
- помідори – 5 шт.;
- соняшникова олія – 75 мл;
- сіль – 1,5 чайн. л.;
- перець горошком – 10 шт.;
- оцет – 4 чайн. л.;
- цукор – 1 чайн. л.
Усі овочі ретельно промити. Нарізати томати тонкими часточками, цибулю – півкільцями, часник пропустити через прес. У сковорідці розігріти дві ложки олії та викласти цибулю. Смажити 3-4 хвилини. Додати помідори і готувати ще 15 хвилин під кришкою на невеликому вогні. Наприкінці тушкування додайте цукор і трохи солі.
Баклажани нарізати довгими смужками і посипати сіллю, а через 10 хвилин змити – це прибере гіркоту. Обсмажити до золотистого кольору з двох боків. Подрібнений часник змішати з рештою солі. Цією часниковою масою змастіть смажені баклажани з одного боку і загорніть у рулетики.
У простерилізовані банки покласти по 2 горошини перцю на дно і шар синеньких, потім 2 ложки томатного соусу. Чергуйте, поки ємність не заповниться. Прикрийте кришками, але не закручуйте. Поставте банки в широку каструлю з водою по плічка посудин. Після закипання стерилізуйте салат на зиму з баклажанів і помідорів близько 30 хвилин.
Потім треба влити в кожну баночку по ложці оцту й остаточно закрити кришками. Перевернути догори дном, накрити товстою ковдрою до охолодження. Готову закуску переставте в темне місце.
Баклажани на зиму як гриби
Така закуска за смаком дійсно нагадує мариновані шампіньони. Любителі гострого можуть додати мелений чилі.
Список інгредієнтів:
- баклажани – 12 шт.;
- вода – 3 л;
- часник – 10 зубч.;
- цукор – 3,5 стол. л.;
- пучок кропу;
- сіль – 3 стол. л.;
- соняшникова олія – 3 стол. л.;
- оцет – 5 стол. л.
Нарізати синенькі великими кубиками, часник і зелень дрібно порубати. У каструлі закип’ятити воду, додати сіль, цукор і половину оцту. Викласти баклажани і варити 10 хвилин. Внести часник і кріп, знову закип’ятити й вимкнути вогонь.
У стерилізовані банки розкладіть баклажани на зиму, зливши рідину. Влийте в кожну ємність по ложці оцту й олії. Закрутіть кришками, переверніть і накрийте рушником, поки заготовки не охолонуть.
Раніше ми називали прості способи, як стерилізувати банки – над каструлею, над чайником або в мікрохвильовці.