Розповідаємо, як заготовити на зиму пряну та смачну баклажанну ікру по-грузинськи.
Ікра з баклажанів – це смачна літня страва, яку готують у багатьох країнах. Сьогодні розглянемо, як її роблять грузини. Ми підібрали три рецепти.
Грузинська ікра з баклажанів
Готується ця ікра з баклажанів швидко, а результат перевершує всі очікування. Завдяки зернам граната страва має дуже яскравий вигляд, а тому матиме гарний вигляд на святковому столі. Для приготування беремо:
- кілограм баклажанів;
- 50 мілілітрів гранатового соку;
- 300 грамів зерен граната;
- одну червону цибулю;
- три зубчики часнику;
- 50 грамів кінзи;
- 50 грамів кропу;
- 60 грамів волоських горіхів;
- три грами меленого коріандру;
- сім грамів солі;
- три грами чорного меленого перцю.
Духовку нагріваємо до 220 градусів. Баклажани миємо, обсушуємо і запікаємо до м’якості. На це піде до 20 хвилин.
Поки вони будуть остигати, чистимо і подрібнюємо цибулю з часником. Зелень дрібно рубаємо, а горіхи обсмажуємо на сухій сковорідці та крупно нарізаємо.
Баклажани чистимо і нарізаємо на невеликі шматочки, складаємо їх у миску. Туди ж додаємо часник, цибулю, зелень і горіхи. Приправляємо спеціями і гранатовим соком доводимо до потрібної консистенції.
Добре перемішану ікру перед подачею прикрашаємо зернами граната.
Ікра з баклажанів на зиму
Цю консервацію легко зробити в сезон, щоб потім узимку насолоджуватися смачною закускою. Для приготування беремо:
- два кілограми баклажанів;
- 600 грамів солодкого перцю;
- 600 грамів помідорів;
- 600 грамів цибулі;
- один гострий перець;
- 40 грамів часнику;
- дві столові ложки томатної пасти;
- 200 мілілітрів олії (рослинної);
- чайну ложку уцхо-сунелі;
- столову ложку коріандру;
- чайну ложку імеретинського шафрану;
- чайну ложку чорного меленого перцю;
- три чайні ложки солі.
Баклажани миємо, очищаємо та нарізаємо на дрібні кубики. Посипаємо чайною ложкою солі, перемішуємо і залишаємо на 30 хвилин. Потім овочі потрібно віджати.
Цибулю і перець (гострий і солодкий) нарізаємо дрібними кубиками, а помідори з часником перебиваємо в блендері. У сотейник або каструлю наливаємо половину рослинної олії й обсмажуємо на середньому вогні баклажани. Прибираємо їх у миску, а потім вливаємо решту олії в сотейник і всипаємо цибулю. Готуємо її п’ять хвилин, а потім додаємо перець. Готуємо ще 10 хвилин.
Додаємо томатну пасту, обсмажуємо близько хвилини. Тепер всипаємо всі овочі, приправляємо всіма спеціями, доводимо до кипіння і тушкуємо на слабкому вогні близько 35 хвилин під кришкою. Не забуваємо помішувати час від часу.
Ось і готова ікра з баклажанів – домашня та смачна закуска. Тепер потрібно перелити її в простерилізовані банки, закатати й перевернути. Залишаємо під теплим покривалом до охолодження, а потім можна прибрати на зберігання.
Ікра з баклажанів на зиму через м’ясорубку
Це смачна закуска, яку варто спробувати приготувати. Для неї потрібно взяти:
- два кілограми баклажанів;
- 600 грамів помідорів;
- 300 грамів моркви;
- 300 грамів ріпчастої цибулі;
- 300 грамів болгарського перцю;
- 100 мілілітрів олії (рослинної);
- 40 грамів солі;
- 120 грамів цукру;
- 0,5 чайної ложки меленого чорного перцю;
- чайну ложку уцхо-сунелі;
- головку часнику;
- 50 мілілітрів оцту (9%).
Овочі миємо, очищаємо та нарізаємо на середні шматочки. У баклажанів шкірку не прибираємо. Потім перекручуємо всі овочі через м’ясорубку. Робити це потрібно окремо, оскільки в каструлю вони перекладаються не одночасно.
Обсмажуємо на олії цибулю, моркву і перець, поки вони не пустять сік. Із баклажанів зливаємо зайву рідину, а самі овочі переміщуємо в каструлю, перемішуємо і готуємо 20 хвилин.
Потім додаємо помідори, перемішуємо і готуємо ще 30 хвилин. Приправляємо спеціями, додаємо часник, пропущений через прес. Перемішуємо і готуємо 10 хвилин.
Вливаємо оцет і через п’ять хвилин прибираємо ємність із вогню. Розкладаємо закуску по простерилізованих банках, закатуємо й укутуємо. Залишаємо так до охолодження.
Ікра з баклажанів смажена в такий спосіб виходить дуже незвичайною, однорідною та смачною. Її можна навіть намазувати на хліб.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Салат із баклажанів за 10 хвилин: три простих рецепти, які не можна пропустити
- Смак літа за 5 хвилин: як зварити швидке малинове варення
- Як приготувати баклажанну ікру на зиму: 3 рецепти, які підкорять будь-кого