Їжа

Як приготувати баклажанну ікру по-грузинськи: 3 шикарні рецепти

Як приготувати баклажанну ікру по-грузинськи: 3 шикарні рецепти

Ікра з баклажанів – це смачна літня страва, яку готують у багатьох країнах. Сьогодні розглянемо, як її роблять грузини. Ми підібрали три рецепти.

Грузинська ікра з баклажанів

Готується ця ікра з баклажанів швидко, а результат перевершує всі очікування. Завдяки зернам граната страва має дуже яскравий вигляд, а тому матиме гарний вигляд на святковому столі. Для приготування беремо:

  • кілограм баклажанів;
  • 50 мілілітрів гранатового соку;
  • 300 грамів зерен граната;
  • одну червону цибулю;
  • три зубчики часнику;
  • 50 грамів кінзи;
  • 50 грамів кропу;
  • 60 грамів волоських горіхів;
  • три грами меленого коріандру;
  • сім грамів солі;
  • три грами чорного меленого перцю.

Духовку нагріваємо до 220 градусів. Баклажани миємо, обсушуємо і запікаємо до м’якості. На це піде до 20 хвилин.

Поки вони будуть остигати, чистимо і подрібнюємо цибулю з часником. Зелень дрібно рубаємо, а горіхи обсмажуємо на сухій сковорідці та крупно нарізаємо.

Баклажани чистимо і нарізаємо на невеликі шматочки, складаємо їх у миску. Туди ж додаємо часник, цибулю, зелень і горіхи. Приправляємо спеціями і гранатовим соком доводимо до потрібної консистенції.

Добре перемішану ікру перед подачею прикрашаємо зернами граната.

Ікра з баклажанів на зиму

Цю консервацію легко зробити в сезон, щоб потім узимку насолоджуватися смачною закускою. Для приготування беремо:

  • два кілограми баклажанів;
  • 600 грамів солодкого перцю;
  • 600 грамів помідорів;
  • 600 грамів цибулі;
  • один гострий перець;
  • 40 грамів часнику;
  • дві столові ложки томатної пасти;
  • 200 мілілітрів олії (рослинної);
  • чайну ложку уцхо-сунелі;
  • столову ложку коріандру;
  • чайну ложку імеретинського шафрану;
  • чайну ложку чорного меленого перцю;
  • три чайні ложки солі.

Баклажани миємо, очищаємо та нарізаємо на дрібні кубики. Посипаємо чайною ложкою солі, перемішуємо і залишаємо на 30 хвилин. Потім овочі потрібно віджати.

Цибулю і перець (гострий і солодкий) нарізаємо дрібними кубиками, а помідори з часником перебиваємо в блендері. У сотейник або каструлю наливаємо половину рослинної олії й обсмажуємо на середньому вогні баклажани. Прибираємо їх у миску, а потім вливаємо решту олії в сотейник і всипаємо цибулю. Готуємо її п’ять хвилин, а потім додаємо перець. Готуємо ще 10 хвилин.

Додаємо томатну пасту, обсмажуємо близько хвилини. Тепер всипаємо всі овочі, приправляємо всіма спеціями, доводимо до кипіння і тушкуємо на слабкому вогні близько 35 хвилин під кришкою. Не забуваємо помішувати час від часу.

Ось і готова ікра з баклажанів – домашня та смачна закуска. Тепер потрібно перелити її в простерилізовані банки, закатати й перевернути. Залишаємо під теплим покривалом до охолодження, а потім можна прибрати на зберігання.

Ікра з баклажанів на зиму через м’ясорубку

Це смачна закуска, яку варто спробувати приготувати. Для неї потрібно взяти:

  • два кілограми баклажанів;
  • 600 грамів помідорів;
  • 300 грамів моркви;
  • 300 грамів ріпчастої цибулі;
  • 300 грамів болгарського перцю;
  • 100 мілілітрів олії (рослинної);
  • 40 грамів солі;
  • 120 грамів цукру;
  • 0,5 чайної ложки меленого чорного перцю;
  • чайну ложку уцхо-сунелі;
  • головку часнику;
  • 50 мілілітрів оцту (9%).

Овочі миємо, очищаємо та нарізаємо на середні шматочки. У баклажанів шкірку не прибираємо. Потім перекручуємо всі овочі через м’ясорубку. Робити це потрібно окремо, оскільки в каструлю вони перекладаються не одночасно.

Обсмажуємо на олії цибулю, моркву і перець, поки вони не пустять сік. Із баклажанів зливаємо зайву рідину, а самі овочі переміщуємо в каструлю, перемішуємо і готуємо 20 хвилин.

Потім додаємо помідори, перемішуємо і готуємо ще 30 хвилин. Приправляємо спеціями, додаємо часник, пропущений через прес. Перемішуємо і готуємо 10 хвилин.

Вливаємо оцет і через п’ять хвилин прибираємо ємність із вогню. Розкладаємо закуску по простерилізованих банках, закатуємо й укутуємо. Залишаємо так до охолодження.

Ікра з баклажанів смажена в такий спосіб виходить дуже незвичайною, однорідною та смачною. Її можна навіть намазувати на хліб.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Салат із баклажанів за 10 хвилин: три простих рецепти, які не можна пропустити
  • Смак літа за 5 хвилин: як зварити швидке малинове варення
  • Як приготувати баклажанну ікру на зиму: 3 рецепти, які підкорять будь-кого

Схожі публікації

Завантажити ще Loading...No more posts.