Їжа

Класична паска за старовинним рецептом знову в моді: її готують усі

Класична паска за старовинним рецептом знову в моді: її готують усі

Рецептів великодньої випічки є багато, але фаворитами залишаються ті, що перевірені часом. Один із таких – знаменита Олександрійська паска, яка, за історією, прийшла до нас ще з часів прабабусь. У неї особлива технологія приготування, яка дуже подобається сучасним господиням, адже з цією дріжджовою випічкою не потрібно “танцювати” на кухні цілий день. Як готується така паска – рецепт простої та незвичайної святкової випічки – розповідаємо нижче.

Олександрійська паска – рецепт старовинної святкової випічки

Паска на олександрійському тісті нині дуже популярна. Чому тісто і сама випічка так називається, ніхто достовірно пояснити не може. Але вважається, що так її готували в старі-добрі часи, свідками яких були наші пра-прабабусі. Виходить така паска волога, рецепт включає пряжене молоко і коньяк, а опара замішується без тіста. Давайте готувати.

Вам знадобляться (розрахунок на 2 форми 16×10 см, 2 форми 10×10 см, 1 форму 13×10 см і 1 форму 9×12 см):

  • молоко пряжене – 0,5 л;
  • цукор – 0,5 кг + 20 г ванільного цукру;
  • дріжджі пресовані – 75 г;
  • масло вершкове – 250 г (1 пачка + 1/4пачки);
  • яйця – 5 шт;
  • родзинки – 150 г;
  • курага – 100 г;
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • коньяк – 30 мл;
  • борошно – 1-1,3 кг.

Паска “Олександрійська” – рецепт

Дріжджі розім’яти, розчинити в теплому молоці. Яйця змішати з цукром і розм’якшеним або розтопленим маслом, перемішати до однорідності. Влити в масу молоко, опару ще раз перемішати. Залишити підходити при кімнатній температурі 10-12 годин.

У цьому принадність цієї паски: опару можна поставити з вечора, а вранці випекти пасочки, або навпаки – поставити опару зранку, а випекти після роботи.

Родзинки і курагу запарити окропом, воду злити, обсушити. Курагу дрібно нарізати і разом із родзинками обваляти в борошні – так вони рівномірніше розподіляться по тісту. В опару всипати борошно, покласти ванільний цукор, сіль і влити коньяк – замісити тісто. Вимішувати 10 хвилин, тісто має залишатися вологим, ніжним і липнути до рук (руки можна змастити олією).

Всипати родзинки з курагою і перемішати, накрити рушником і залишити на 1 годину підходити. Розкласти тісто по паперових формочках (їх заповнити на третину). Ще раз залишити на 1 годину, щоб підійшло і поставити випікатися в розігріту до 180°С духовку на 10 хвилин.

Знизити t до 160°С і випікати ще 30-40 хвилин. Паску проткнути посередині дерев’яною шпажкою – так перевіряють готовність випічки. Якщо шпажка виходить суха, паска готова.

Класична паска за старовинним рецептом знову в моді: її готують усі

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати глазур на Великдень для пасок, яка не липне і не обсипається.

Схожі публікації

Завантажити ще Loading...No more posts.