Швидка заготівля зі смородини стане вашою улюбленою – зберігайте рецепт.
В Україні дозріває чорна смородина, одна з найкорисніших місцевих ягід. Якщо хочете зберегти максимальну користь, ягоди краще не піддавати термічній обробці. У такому разі вам точно сподобається смородина на зиму без варіння. Рецепт не вимагає ніяких умінь і пристосувань, крім каструлі, а інгредієнтів всього два.
Проста смородина з цукром на зиму
Такий спосіб приготування найпростіший із можливих, а також найбільш корисний. Сорт не має значення, але зважайте, що червоні зазвичай більш кислі. Тому червона смородина на зиму може потребувати більше ягід.
Рецепт дуже простий: підготуйте ягоди і цукор у співвідношенні 1:1. Кількість цукру можна збільшити, але не зменшувати, інакше консервація скисне.
Смородину промийте, переберіть від сміття і гнилі, дайте повністю висохнути. Розімніть зручним способом, наприклад, м’ясорубкою або блендером. Якщо хочете заготовку без кісточок, то пропустіть масу через сито.
Всипте цукор, перемішайте і залиште суміш на кілька годин, щоб кристали розчинилися. Після цього смородина на зиму готова – можна розкладати в банки і ставити в холодне місце. Таке варення можна просто їсти ложкою або додавати в десерти. Наприклад, із нього виходить чудовий тертий пиріг.
Стерилізувати банки бажано, але не обов’язково. Якщо у вас є мікрохвильовка, можна дуже просто простерилізувати ємності, наливши 2 см води та увімкнувши розігрівання на 4 хвилини.
Зберігається чорна смородина на зиму без варіння до 6 місяців у холодильнику. Чим більше в заготівлі цукру, тим довше простоїть. Термін зберігання можна продовжити до року, якщо поставити банки в морозилку.