Незалежно від того, де ви її тримаєте, стежте за тим, щоб на бульби не потрапляло сонячне світло.
Багато сімей купують картоплю в досить великих обсягах. Але часто це призводить до того, що вже за кілька місяців вона починає псуватися і проростати. А все тому, що люди не знають, як і де зберігати картоплю. УНІАН розповість про всі тонкощі.
За якої температури зберігати картоплю
Для початку, давайте розберемося, за якої температури зберігати картоплю радять фахівці. В ідеалі, для збереження свіжості цього овоча вона має бути біля 2-3 °C. Мінусова температура призведе до того, що коренеплоди стануть солодкими, а вища – до проростання.
У підвалах часто тримається досить низька температура, тому багато хто і зберігає там овочі. Однак у деяких будинках туди заведено опалення – так роблять для уникнення появи вогкості. Розповідаємо, як зберігати картоплю в теплому підвалі:
- не кладіть коренеплоди поблизу труб, радіаторів чи батарей;
- обов’язково подбайте про хорошу вентиляцію;
- переконайтеся, що вологість становить не менше 80%. Можете також використовувати зволожувачі або залишати там ємність із водою;
- якщо в підвалі дуже тепло, спробуйте зробити “міні-холодильник”: потрібно обшити ящики з картоплею пінопластом і покласти поруч пляшки із замороженою водою. Але в цьому разі пляшки доведеться регулярно міняти.
Але як зберігати картоплю у квартирі, де немає підвалу? Про це поговоримо далі.
Як зберігати картоплю у квартирі – важливі нюанси
Директор з продажу та маркетингу бренду Nanna Tate Люсія Вошбрук каже, що тепле середовище з великою кількістю світла може призвести до швидкого псування коренеплодів. Спеціалістка рекомендує тримати картоплю в темному місці або використовувати бавовняний мішок, який блокуватиме світло, пише Express.
Якщо у квартирі є лоджія або балкон, можна тримати овочі й там. Однак існує низка правил щодо того, як зберігати картоплю на балконі.
По-перше, тримайте картоплю в темних ящиках, щоб уникнути впливу сонячних променів. Можна також використовувати щільну темну тканину, щоб накривати овочі.
Річ у тім, що ультрафіолет призводить до вироблення соланіну в коренеплодах, а він небезпечний для людини. До речі, помітити таку картоплю досить легко – бульби будуть зеленими, а отже, в їжу їх вживати категорично заборонено.
По-друге, стежте за температурою. Якщо вона дуже висока, спробуйте охолодити ящик з коренеплодами за допомогою пляшок з мерзлою водою або спеціальних охолоджувачів для продуктів. Якщо ж на балконі дуже холодно, краще занести картоплю в приміщення, щоб смак не зіпсувався.
По-третє, щоб уникнути гниття коренеплодів, як прошарок між рядами можете використовувати тирсу або деревну золу.
Чи можна зберігати картоплю в холодильнику
Ми вже розглянули, як і де зберігати картоплю, коли йдеться про великі обсяги. Але для багатьох господинь це не актуально, адже вони купують по кілька кілограмів овоча за раз. Отже, чи можна тримати її в холодильнику? Відповідь – безумовно так.
Програма дій у сфері відходів і ресурсів (WRAP – Waste and Resources Action Programme) стверджує, що якщо зберігати картоплю в холодильнику за температури 5°C, вона залишатиметься свіжою значно довше.
Але зазначимо, що класти коренеплоди в холодильник у поліетиленових пакетах – не найкраща ідея. Вони швидко почнуть гнити. Як альтернативу використовуйте паперові пакети.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Як зберігати яйця, щоб не псувалися місяцями: простий лайфхак, про який мало хто знає
- Смажити яєчню на олії – минуле століття: ось чим краще полити сковороду
- Удвічі більше котлет – рис і картоплю у фарш класти не потрібно: ось що додати