Для економії часу та захисту консервації потрібно вибрати вдалий спосіб стерилізації.
Щоліта українські господині відкривають сезон “закруток” – консервують овочі, фрукти і ягоди, роблять соте з баклажанів, закривають кабачки, огірки з гірчицею, помідори і перці, варять компоти і варення на зиму. Способи стерилізації ємностей для заготовок бувають різними, але щоб потім не розчаруватися, потрібно знати, як стерилізувати банки в духовці, мікрохвильовій печі, окропом або над парою.
Як стерилізувати банки – з вмістом чи без
Деякі жінки вважають за краще обробляти банки вже після закладки продуктів. У цьому теж є свої нюанси, розглянемо їх.
Ідеально для будь-яких продуктів – соусів, солінь, компотів, варення тощо. Можна проконтролювати якість стерилізації і ємностей, і кришок. Смак консервації не постраждає від високої температури. Однак, за такого методу обробки доведеться дуже швидко заливати їжу в гарячу ємність, інакше банка може тріснути.
Порожні банки
Ідеально для будь-яких продуктів – соусів, солінь, компотів, варення тощо. Можна проконтролювати якість стерилізації і ємностей, і кришок. Смак консервації не постраждає від високої температури. Однак, за такого методу обробки доведеться дуже швидко заливати їжу в гарячу ємність, інакше банка може тріснути.
Повні банки
Цей варіант хороший, якщо ви не впевнені в тому, як ретельно вимили продукти – стерилізація ємності з вмістом допомагає вбити бактерії. Також вам не доведеться витрачати час на стерилізацію банки – все зробите разом уже після закладки. Крім того, ємності, оброблені таким чином, зберігаються довше за кімнатної температури.
Перш ніж обирати такий метод, зверніть увагу на мінуси – деякі продукти можуть втратити смак, якщо стерилізувати їх у банці. Найчастіше так відбувається з огірками та ягодами. Також потрібно бути уважним із часом – якщо перегрієте, банка лопне. Стерилізувати ємності з вмістом потрібно тільки в певних випадках – це допустимо для лечо, аджики, деяких солінь, де термообробка була мінімальною.
Проте українки часто обирають саме цей спосіб, особливо якщо банок багато.
Як стерилізувати банки в духовці
Третій метод – чисті, вимиті з содою, банки поставити в холодну духовку, а потім поступово розігріти її до 130-150 градусів Цельсія. Підтримуючи температурний режим, не забути, скільки стерилізувати банки в духовці – достатньо 10-15 хвилин. Плюси стерилізації таким чином очевидні:
- можна обробити багато банок;
- руки вільні, не потрібно стежити, можна займатися іншими справами;
- крапель води всередині ємностей не буде.
Мінуси теж присутні, один із них – заборона на стерилізацію пластикових кришок або металевих, але з гумовою прокладкою. Також важливо акуратно розставити банки на відстані одна від одної, якщо вони стикатимуться – можуть тріснути. Навіть незважаючи на нюанси, якщо у вас більше трьох ємностей, то краще стерилізувати банки в духовці.
Як і скільки стерилізувати банки в мікрохвильовці
Четвертий варіант обробки ємностей для “закруток” – взяти банку, налити в неї води на 2-3 см від дна, поставити в НВЧ-піч. Увімкнути мікрохвильовку на 3-5 хвилин, поки вода всередині банки не почне кипіти, і не піде пара.
Переваг багато – швидкість, ідеально стерилізувати банки в мікрохвильовці, якщо вони невеликі (до 1 літра), жодних каструль і травматичності. Мінуси у такого способу теж є – кришки обробляти не можна, зокрема металеві, а також доведеться обережно діставати банку з киплячою водою.
Як і скільки стерилізувати банки в посудомийній машині
П’ятий спосіб зустрічається досить рідко, але ним теж користуються сучасні господині. Берете вимиту банку, ставите в посудомийку і запускаєте цикл із максимальною температурою близько 65-70 градусів Цельсія. Таким чином ви зможете обробити багато ємностей і не обпектися.
Нюанси теж є – використовувати цей метод можна, тільки якщо посудомийка може забезпечити високу температуру. До того ж, коли діставатимете банки, чекати не можна – закладати продукти доведеться швидко, поки ємність не охолола.