Розповідаємо, в які дні найкраще займатися консервацією.
Серпень – гаряча пора для заготовок і консервації. У цей час активно достигають помідори, огірки, перець, сливи, яблука, кабачки, баклажани та патисони.
Щоб соління, компоти, джеми та варення добре зберігалися, варто звернути увагу на місячний календар.
Ми розібралися, яку консервацію зробити і що заморозити на зиму в серпні.
Які заготовки роблять у серпні за місячним календарем
Вважається, що фази Місяця впливають на активність мікроорганізмів. У зв’язку з цим під час Місяця, що спадає, менший шанс “вибуху” банок, а в період Місяця, що зростає, – краще робити варення і компоти. Так вони збережуть свій аромат.
Тому місячний календар дуже важливий при плануванні.
Отже, квасити капусту для вживання найближчим часом варто 3, 4, 5, 6, 7, 31, а на зиму – 13, 14, 15, 16 числа.
Заморожувати овочі та фрукти, щоб взимку готувати компоти, пироги, запіканки і рагу найкраще 3, 4, 5, 31 серпня.
Займатися соліннями, маринувати продукти, готувати на зиму джеми і варення варто 13, 14, 21 і 22 серпня.
Є продукти, які збирають для зберігання без обробки. Йдеться про гарбуз, яблука, гриби та інші. Збирати їх краще 3-8, 26, 27, 31 серпня.
Щоб досягти успіху, уникайте певних днів. Так, невдала закваска капусти і консервація буде, якщо займатися ними 9, 10-12, 19, 20, 23, 24, 25. Водночас є ще й нейтральні дні. У цей період Місяць не дасть ні позитивного, ні негативного впливу. Це 1, 2, 8, 17, 18, 26-30.
Наостанок підсумуємо, що це не просто забобони. Хоча наразі немає наукового підтвердження, багато господинь на практиці помічали різницю під час приготування консервації в різні дні місячного циклу.
Так, у дні молодика і повного місяця рідини у фруктах і овочах можуть поводитися нестабільно. У підсумку банки вибухатимуть, кришки здуватимуться, а у самої “закрутки” – не той смак.
Під час Місяця, що спадає, фрукти й овочі щільніші й краще зберігаються. На зростаючий – продукти активніше “вбирають” смак і аромат маринаду та спецій.