Навіть у сирому погребі картопля збережеться в ідеальному стані, якщо дотримуватися цієї поради.
Коли врожай на городі вже викопано, до дачників приходить новий “головний біль” – як зберігати картоплю, щоб не проростала і не гнила. Насамперед переберіть гнилі бульби, видаліть грудки бруду і обсушіть на сонці. А далі починається “магія”. Кілька хитрощів допоможуть зберегти овочі до весни в ідеальному стані.
Що робити, щоб картопля не гнила в погребі
Розділіть суху бульбу на кілька куп – дрібну, середню і велику. Підготуйте великі дерев’яні або пластикові ящики. Для тривалого зберігання картоплю переносять у темне приміщення з температурою +2-3°, в ідеалі – льох або підвал. У квартирі цих умов дотриматися важко, але може підійти балкон або, за мінусових градусів, комора.
Головним правилом того, як зберігати картоплю, є дотримання двох умов – темряви і прохолоди. Перша потрібна для запобігання виробленню токсину соланіну. Друга – щоб бульби не проростали завчасно.
Деякі предмети і продукти здатні вбирати вологу з повітря, завдяки чому врожай не гниє. Щоб овочі гарантовано пролежали до квітня, запам’ятайте, що покласти під картоплю в льох:
- шар пінопласту;
- лушипння цибулі;
- ялинові гілки;
- тирса;
- половина яблука;
- листя папороті;
- лимон із проколами.
Обраний наповнювач кладуть на дно ящика, а також перекладають ним бульбу. Ви помітите, що вона в цій тарі майже не буде гнити. Раз на пару місяців не забувайте перебирати вміст і викидати підгнилі картоплини.
Дотримуючись перерахованих правил, можете бути впевнені в збереженні врожаю. У темному і прохолодному приміщенні у мікробів немає жодного шансу уразити картоплю.