Ватрушка – це традиційна слов’янська випічка, що бере свою назву від слова «ватра», тобто «вогонь». Така випічка завжди пахла затишком у домі. Найпопулярніший варіант – ватрушка з сиром. Рецепт від «Зеленої садиби».
Інгредієнти
Борошно | 600 г |
Сметана | 200 г |
Молоко | 200 мл |
Ванілін | пакетик, 2 г |
Цукор | 3-5 ст. л. |
Дріжджі живі | 25 г |
Яйця | 2 шт. |
Сіль | дрібка |
Сир | 500-600 г |
Яйце | 1 шт. |
Цукор | за смаком |
Родзинки | за вподобанням |
Спосіб приготування:
Крок 1
Щоб тісто добре піднялося, а здоба була пухкою, розітріть дріжджі з ложкою цукру та залиште на 10-15 хвилин для активації.
Крок 2
Тим часом підігрійте молоко зі сметаною, влийте до дріжджової маси, додайте решту цукру, дрібку солі, яйця, ванілін та борошно. Замісіть тісто, щоб воно стало м’яким і не липло до рук. За потреби додайте ще трохи борошна.
Крок 3
Залиште тісто підходити, потім потисніть його руками та дочекайтеся повторного підйому. Для кращого результату дотримуйтесь подвійного підходу тіста.
Крок 4
Далі розділіть тісто на шматочки по 50 г та сформуйте ватрушки. Дайте виробам підійти ще раз.
Крок 5
Для формування ватрушок використайте чашку, щоб вирізати основу з тіста. Залишки тіста розкачайте, скрутіть у джгутик та викладіть по краю основи, змочивши краї водою для кращого зчеплення. Покладіть на дно листочок м’яти, додайте сирну масу.
Крок 6
Випікайте у розігрітій до 180°C духовці протягом 15-20 хвилин, до золотистого кольору.
Крок 7
За бажанням змастіть готові ватрушки сметанною помадкою (змішайте сметану з цукром і ваніліном). У сирну начинку також додайте родзинки або інші сухофрукти за смаком.
Більше оригінальних страв у рубриці «Рецепти»