Розповідаємо, як консервувати помідори, щоб вони не лопалися і залишалися красивими та смачними.
Томати зі шкіркою, що лопнула, виглядають неапетитно, та й на смак виходять так собі. Щоб плоди при консервації залишалися цілими і пружними, важливо правильно їх підготувати. Ми зібрали ефективні та прості поради, що робити, щоб помідори не тріскалися.
Що робити, щоб не тріскалися помідори під час консервації
Причин, через які консервовані томати лопаються в банці, є кілька:
- у помідорів тонка шкірка – для засолювання потрібно брати зі щільною;
- томати переспіли, а мають бути недозрілими, твердими і пружними;
- порушений температурний режим – помідори тріскаються через різкий перепад температур, тобто, вони були холодними, а на них ллють зверху гарячу рідину.
Якщо з першими двома причинами більш-менш зрозуміло, як їх усунути, то що робити з гарячим маринадом? У досвідчених господинь на цей випадок є кілька хитрощів. Отже, ось що потрібно зробити:
- заливайте помідори маринадом поступово – спочатку налийте на денце банки, а потім потроху влийте всю рідину;
- якщо готуєте асорті огірки + помідори, то на дно викладайте томати – таким чином огірки, що краще переносять окріп, візьмуть “удар” на себе;
- прикрийте томати зверху в банці листям хрону або дубовими листочками, а потім заливайте маринад зверху – листочки захистять плоди від появи тріщин.
До речі, листя дуба та хрону зроблять смак заготовки цікавішим.
І ще один трюк: шкірку помідорів поруч з плодоніжкою проколюють зубочисткою. Прокол має бути акуратним, але глибоким – у такий спосіб гарячий маринад проникає всередину плода і знижує ризик того, що шкірка трісне при температурі. Тому, якщо ви досі сумніваєтеся, чи потрібно проколювати помідори під час консервації – сміливо робіть це.
Чи можна консервувати тріснуті помідори
І, нарешті, давайте розберемося, що робити з томатами, які вже потріскалися на кущі – чи можна їх маринувати? Консервувати їх цілими досвідчені кулінари не рекомендують: з великою ймовірністю з томатів злізе шкірка, і вони перетворяться на кашу, і, що небезпечніше, через тріщини в такі помідори може потрапляти інфекція. Якщо це станеться, то їсти такі плоди не можна, та й стояти консервація не буде.
До речі, раніше ми розповідали, чому тріскаються помідори на грядці і як цього уникнути.