Розповідаємо, як запекти скумбрію, щоб не було запаху і гості просили добавку.

У кожної досвідченої господині є свій коронний рецепт, як смачно приготувати рибу в духовці. Однак завжди варто пробувати щось нове, щоб порадувати себе, своїх близьких і гостей.
Ми підібрали три цікаві варіанти, як замаринувати скумбрію для запікання. Риба вийде ароматною, з хрусткою скоринкою і ніжною всередині.
Запечена скумбрія з соєвим соусом і лимоном
Цей рецепт можна вважати чи не класичним. Для нього риба нарізається на порційні шматочки, маринується і потім запікається. Щоб зробити таку страву, потрібно взяти:
- одну скумбрію;
- перець;
- коріандр;
- п’ять столових ложок соєвого соусу;
- одну столову ложку лимонного соку;
- одну чайну ложку цукру;
- одну столову ложку рослинної олії.
У риби видаляємо голову, хвіст, плавники та хребет. Очищаємо нутрощі та ретельно вимиваємо. Філе приправляємо спеціями з обох боків і нарізаємо на порційні шматочки.
Із фольги формуємо човники. Викладаємо в них рибу шкіркою догори. Далі готуємо маринад для скумбрії. Змішуємо сік лимона, соєвий соус, олію та цукор до однорідності. Цукор має повністю розчинитися.
Поливаємо рибу цим соусом і залишаємо на 30 хвилин. Духовку розігріваємо до 200 градусів і готуємо скумбрію 15 хвилин. Важливо перевіряти, щоб риба підрум’янилася, не пересушилася, а залишилася всередині ніжною і соковитою.
Скумбрія в духовці в сметанно-гірчичному соусі
Риба за цим рецептом виходить ніжною, з легкими пікантними нотками і приємним хрускотом зернистої гірчиці. Для приготування беремо:
- дві скумбрії;
- три середні цибулини;
- 100 грамів сметани (15-20%);
- чайну ложку столової гірчиці;
- чайну ложку зернистої гірчиці;
- столову ложку соєвого соусу;
- 0,5 чайної ложки солі;
- трохи меленого чорного перцю.
Рибу очищаємо і промиваємо, щоб не залишилося чорних плівок або крові. Нарізаємо її на порційні шматочки по 1,5-2 сантиметри. Далі готуємо маринад для запеченої скумбрії.
Змішуємо вінчиком два види гірчиці, сметану, соєвий соус і спеції. Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями і додаємо в соус, перемішуємо. Занурюємо рибу в маринад і залишаємо на 30 хвилин.
Розігріваємо духовку до 180 градусів. У форму для запікання викладаємо цибулю з соусу, а зверху – шматочки риби. Випікаємо 30 хвилин.
Скумбрія в духовці з морквою та цибулею
За цим рецептом готується скумбрія в духовці цілком. Для приготування беремо:
- одну скумбрію;
- одну моркву;
- одну велику цибулину;
- дві столові ложки рослинної олії;
- вісім запашних перців;
- 0,5 чайної ложки солі;
- один лимон;
- свіжу зелень.
Якщо риба заморожена, то її потрібно на ніч поставити в холодильник для розморожування. Далі видаляємо нутрощі, плавники, голову та хвіст. Якщо голову залишаєте, то не забудьте прибрати зябра.
Промиваємо скумбрію всередині та зовні, просушуємо її серветками або паперовими рушниками.
Змішуємо сіль із перцем і натираємо цією сумішшю рибу всередині та зовні. Поки вона маринується готуємо овочі.
Моркву очищаємо та натираємо на дрібній тертці. Цибулю очищаємо та нарізаємо тонкими чвертькільцями або дрібним кубиком. Розігріваємо сковорідку з олією та обсмажуємо цибулю до прозорості. Додаємо туди моркву і готуємо до м’якості.
Фаршируємо рибу овочами та загортаємо у фольгу. Викладаємо її на форму для запікання черевцем догори.
Готуємо за 180 градусів близько 30 хвилин. За п’ять хвилин до кінця розгортаємо фольгу, щоб утворилася гарна скоринка. Перед подачею поливаємо соком половини лимона або прикрашаємо шматочками цитрусового і рубаною зеленню.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Та сама овочева запіканка з картоплею з дитинства: її люблять дорослі та діти
- Головний конкурент Олів’є: сім’я завжди просить готувати цей салат
- Ніжний кавовий торт без зайвого клопоту: готується простіше, ніж здається













