На Горіховий або Хлібний Спас заведено готувати страви з горіхів і тіста – публікуємо кілька рецептів.
16 серпня в новому православному календарі українці святкують Горіховий Спас, який також називають Хлібний або Третій Спас. Як зрозуміло з назви, у церкві до свята святять горіхи і зерно, а страви з відповідних продуктів вважаються головними на столі.
Ми підказали, що приготувати на святкову вечерю, щоб порадувати рідних. Ці рецепти не вимагають особливих кулінарних навичок або дорогих продуктів.
Найкращі страви на Горіховий Спас
На 16 серпня прийнято готувати борошняні вироби, бажано із зерен нового врожаю. За можливості в їжу додають домашні горіхи та мед. За народними повір’ями, такі страви принесуть родині здоров’я і достаток. Піст до цього моменту закінчується, тому дозволяється використовувати яйця і вершкове масло.
Горіховий хліб
Цей рецепт обігрує обидві назви свята – Горіховий і Хлібний Спас. Ми публікуємо солоний варіант, але за бажанням можна вмішати банани та мед.
Перелік інгредієнтів:
- п’ятсот грам борошна;
- чотириста мілілітрів води;
- дев’ять грамів свіжих пресованих дріжджів;
- сто грамів волоських горіхів;
- дві столові ложки соняшникової олії;
- щіпка солі;
- щіпка цукру.
У підігрітій воді розчинити дріжджі з цукром. Борошно просіяти і поступово влити опару, розмішуючи тісто. Додати олію і сіль, вимішувати руками, поки не вийде м’яке липке тісто. Накрити харчовою плівкою і залишити на півгодини. Після цього потрібно ще двічі обім’яти тісто руками і вистоювати тридцять хвилин під плівкою.
Готову основу розкачати на столі в тонкий прямокутник і посипати рубаними горіхами. Розім’яти руками, щоб виріб вийшов однорідним. Викласти в змащену олією форму для випічки та почекати ще дві години. Зробіть у хлібі розріз ножем і випікайте 50 хвилин за 200°.
Зберігається хліб із горіхами 2-3 дні в паперовій обгортці. Потім випічку можна засушити в духовці та зробити грінки.
Пиріг із горіхами
Варіацій десертної горіхової випічки існує безліч. Пропонуємо вам приготувати чайний пиріг із варенням, рецепт якого ми публікували раніше. Потрібно лише змішати гарячий міцний чай із борошном, подрібненими горіхами та будь-яким варенням, а потім випекти.
Ласуни також можуть приготувати торт Естерхазі – рецепт із волоськими горіхами не відрізняється від класичного, але треба лише додати мелені горіхи в тісто для коржів.
Печиво з горіхами
Приготовлені за цим рецептом ласощі виходять такими смачними, що зникають швидше, ніж встигають охолонути. Спробуйте експериментувати з видами шоколаду та горіхів.
Список інгредієнтів:
- двісті грам борошна;
- сорок грам вівсяних пластівців;
- сто грам вершкового масла;
- сто сімдесят грамів цукру;
- одне яйце;
- сто п’ятдесят грам шоколаду;
- сто грам горіхів;
- чайна ложка розпушувача.
М’яке підтале масло збити з цукром до однорідності. Вбити яйце і поступово вмішати борошно, розпушувач та пластівці. Горішки та шоколад порубати невеликими шматочками, включити в тісто. Сформувати печиво, викласти на деко з пергаментом і пекти двадцять хвилин за 180°.