Розповідаємо, як зробити квас з різних продуктів у себе вдома.
Квас домашній – це особлива насолода у літній період. Комусь це може здатись складним процесом, однак з перевіреними рецептами можна без проблем зробити квас в домашніх умовах.
Квас з бузини – рецепт
Квас з бузини готується дуже просто, а з додаванням цитрусових він стане дуже освіжаючим. Щоб його зробити дома беремо:
- 150 грамів квіток бузини;
- відро води;
- кілограм цукру;
- три чайні ложки лимонної кислоти або лимона.
Не обов’язково готувати так багато квасу – можна зменшити його кількість вдвічі чи втричі. Воду нагріваємо до 40 градусів. Розчиняємо у ній лимонну кислоту та цукор.
Квіти знімаємо зі стебел, бо інакше напій буде гіркуватим. Лимон промиваємо і знімаємо з нього цедру без білого.
Коли рідина охолоне до кімнатної температури, переливаємо її у ємність, в якій він буде бродити. Додаємо бузину, цедру та сік лимона.
У ємності має бути 10% вільного місця для бродіння. Накриваємо марлею і переносимо в темне місце, де температура буде від 20 до 28 градусів. Залишаємо на п’ять днів, кожні два дні – перемішуємо. Потрібно занурювати квіти, які спливають, інакше може скиснути сусло.
Далі залишається процідити напій, підсолодити за потребою та розлити по пляшках. Зберігати квас із бузини треба у холодильнику або підвалі – температура не має перевищувати 10 градусів.
Квас з цикорію
Цей напій може стати ледь не замінником холодної кави влітку. Для приготування беремо:
- три літри води;
- 200 грамів цукру;
- столову ложку цикорію;
- 0,5 чайної ложки лимонної кислоти;
- чайну ложку сухих дріжджів.
У каструлю вливаємо воду, додаємо лимонну кислоту, цукор, цикорій та перемішуємо. Далі доводимо все до кипіння и одразу ж знімаємо з вогню. Рідина має охолонути до кімнатної температури.
Далі додаємо дріжджі, перемішуємо, накриваємо кришкою чи марлею і залишаємо на шість годин. Після цього має з’явитись пінка, що засвідчить активацію дріжджів.
Проціджуємо, розливаємо по пляшках і залишаємо у холодильнику кілька днів.
Загалом можна готувати квас з цикорію на 5 літрів чи навіть більше – бажаний обсяг вираховується з базової пропорції.
Квас з березового соку
Це незвичайний, освіжаючий напій, який варто спробувати приготувати вдома. Для нього потрібно взяти:
- три літри березового соку;
- дві столові ложки цукру;
- 300 грамів родзинок;
- 200 грамів сушених яблук;
- шість штук в’яленого чорносливу.
Тепер перейдемо до того, як зробити квас. Потрібно процідити сік через марлю чи дрібне сито і розлити по пластикових пляшках на 1,5 л, залишивши місце для бродіння. Всипаємо по ложці цукру і змішуємо до розчинення.
Сухофрукти промиваємо та ділимо між пляшками. Витискаємо повітря та щільно закриваємо їх. Залишаємо на чотири дні у теплому місці для бродіння.
Потім треба знову процідити, покласти у холодильник і можна насолоджуватись.
Буряковий квас – рецепт
Це давній український напій, який далеко не кожний пробував у своєму житті. Це літо може стати тією самою можливістю нового кулінарного досвіду. Для приготування беремо:
- 500 грамів буряка;
- 200 грамів цукру;
- 2,5 літра води.
Чистий та вимитий буряк ріжемо на кубики і засипаємо у банку. Він має зайняти дві третини ємности.
Всипаємо цукор та заливаємо холодною кип’яченою водою, щоб вона на три-п’ять сантиметрів покрила буряк. Накриваємо марлею, складеною у кілька шарів та залишаємо на кілька днів бродити. Про старт цього процесу просигналізують бульбашки на поверхні.
Далі зберігати буряковий квас треба у холодильнику.
Квас домашній – рецепт на 3 літри
Багатьом з дитинства знайомий хлібний квас за бабусиним рецептом. Однак нові варіанти цього напою такі ж чудові. Щоб зробити смачний та натуральний квас беремо:
- 250 грамів солодового екстракту або солоду;
- 100 грамів хлібного жому;
- три літри води;
- 20 грамів сухих дріжджів;
- одне яблуко або лимон;
- 100 грамів меду чи цукру.
Змішуємо солод з жомом у великій ємності. Вливаємо туди воду і перемішуємо до розчинення солоду. Всипаємо дріжджі, знову перемішуємо і залишаємо на ніч.
Після початку бродіння додаємо цукор, нарізане яблуко і залишаємо на декілька днів. Час від часу треба перемішувати. Потім проціджуємо і насолоджуємось. Зберігати можна декілька днів у холодильнику.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Як смачно посмажити кабачки: три рецепти, які варто спробувати
- Як приготувати смачну тушковану капусту в мультиварці: рецепти з фаршем і грибами
- Як зробити вдома знаменитий грузинський салат із горіхами: шикарний рецепт