Їжа

Як вдома приготувати квас – рецепт з бузини, цикорію та інших продуктів

Як вдома приготувати квас - рецепт з бузини, цикорію та інших продуктів

Квас домашній – це особлива насолода у літній період. Комусь це може здатись складним процесом, однак з перевіреними рецептами можна без проблем зробити квас в домашніх умовах.

Квас з бузини – рецепт

Квас з бузини готується дуже просто, а з додаванням цитрусових він стане дуже освіжаючим. Щоб його зробити дома беремо:

  • 150 грамів квіток бузини;
  • відро води;
  • кілограм цукру;
  • три чайні ложки лимонної кислоти або лимона.

Не обов’язково готувати так багато квасу – можна зменшити його кількість вдвічі чи втричі. Воду нагріваємо до 40 градусів. Розчиняємо у ній лимонну кислоту та цукор.

Квіти знімаємо зі стебел, бо інакше напій буде гіркуватим. Лимон промиваємо і знімаємо з нього цедру без білого.

Коли рідина охолоне до кімнатної температури, переливаємо її у ємність, в якій він буде бродити. Додаємо бузину, цедру та сік лимона.

У ємності має бути 10% вільного місця для бродіння. Накриваємо марлею і переносимо в темне місце, де температура буде від 20 до 28 градусів. Залишаємо на п’ять днів, кожні два дні – перемішуємо. Потрібно занурювати квіти, які спливають, інакше може скиснути сусло.

Далі залишається процідити напій, підсолодити за потребою та розлити по пляшках. Зберігати квас із бузини треба у холодильнику або підвалі – температура не має перевищувати 10 градусів. 

Квас з цикорію

Цей напій може стати ледь не замінником холодної кави влітку. Для приготування беремо:

  • три літри води;
  • 200 грамів цукру;
  • столову ложку цикорію;
  • 0,5 чайної ложки лимонної кислоти;
  • чайну ложку сухих дріжджів.

У каструлю вливаємо воду, додаємо лимонну кислоту, цукор, цикорій та перемішуємо. Далі доводимо все до кипіння и одразу ж знімаємо з вогню. Рідина має охолонути до кімнатної температури.

Далі додаємо дріжджі, перемішуємо, накриваємо кришкою чи марлею і залишаємо на шість годин. Після цього має з’явитись пінка, що засвідчить активацію дріжджів.

Проціджуємо, розливаємо по пляшках і залишаємо у холодильнику кілька днів.

Загалом можна готувати квас з цикорію на 5 літрів чи навіть більше – бажаний обсяг вираховується з базової пропорції.

Квас з березового соку

Це незвичайний, освіжаючий напій, який варто спробувати приготувати вдома. Для нього потрібно взяти:

  • три літри березового соку;
  • дві столові ложки цукру;
  • 300 грамів родзинок;
  • 200 грамів сушених яблук;
  • шість штук в’яленого чорносливу.

Тепер перейдемо до того, як зробити квас. Потрібно процідити сік через марлю чи дрібне сито і розлити по пластикових пляшках на 1,5 л, залишивши місце для бродіння. Всипаємо по ложці цукру і змішуємо до розчинення. 

Сухофрукти промиваємо та ділимо між пляшками. Витискаємо повітря та щільно закриваємо їх. Залишаємо на чотири дні у теплому місці для бродіння.

Потім треба знову процідити, покласти у холодильник і можна насолоджуватись.

Буряковий квас – рецепт

Це давній український напій, який далеко не кожний пробував у своєму житті. Це літо може стати тією самою можливістю нового кулінарного досвіду. Для приготування беремо:

  • 500 грамів буряка;
  • 200 грамів цукру;
  • 2,5 літра води.

Чистий та вимитий буряк ріжемо на кубики і засипаємо у банку. Він має зайняти дві третини ємности.

Всипаємо цукор та заливаємо холодною кип’яченою водою, щоб вона на три-п’ять сантиметрів покрила буряк. Накриваємо марлею, складеною у кілька шарів та залишаємо на кілька днів бродити. Про старт цього процесу просигналізують бульбашки на поверхні.

Далі зберігати буряковий квас треба у холодильнику.

Квас домашній – рецепт на 3 літри

Багатьом з дитинства знайомий хлібний квас за бабусиним рецептом. Однак нові варіанти цього напою такі ж чудові. Щоб зробити смачний та натуральний квас беремо:

  • 250 грамів солодового екстракту або солоду;
  • 100 грамів хлібного жому;
  • три літри води;
  • 20 грамів сухих дріжджів;
  • одне яблуко або лимон; 
  • 100 грамів меду чи цукру.

Змішуємо солод з жомом у великій ємності. Вливаємо туди воду і перемішуємо до розчинення солоду. Всипаємо дріжджі, знову перемішуємо і залишаємо на ніч.

Після початку бродіння додаємо цукор, нарізане яблуко і залишаємо на декілька днів. Час від часу треба перемішувати. Потім проціджуємо і насолоджуємось. Зберігати можна декілька днів у холодильнику.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Як смачно посмажити кабачки: три рецепти, які варто спробувати
  • Як приготувати смачну тушковану капусту в мультиварці: рецепти з фаршем і грибами
  • Як зробити вдома знаменитий грузинський салат із горіхами: шикарний рецепт

Схожі публікації

Завантажити ще Loading...No more posts.