Багато людей звикли починати свій ранок з чашечки ароматної кави, але не всі знають, як правильно обрати відповідний сорт зерен. Найпопулярніші серед них — арабіка та робуста, але як відрізнити одне від іншого?
Професійний бариста Руслан Карелашвілі розповів про це РБК-Україна.
Реклама
Яка різниця між арабікою та робустою
Перш за все, ці два сорти кави від природи відрізняються своїми смаковими якостями. Так, арабіка має більший смаковий потенціал — у ній є фруктові, квіткові, шоколадні, горіхові та навіть овочеві ноти. Тоді як робуста більш “приземлена” — у ній переважають нотки димного, горіхового смаку.
“Арабіка — це більш приємний, більш спокійний та легкий смак кави, і, залежно з якою кавою працює кав’ярня, додаткова палітра різноманітна. Якщо ж вам кажуть робуста, то це гіркий, насичений, щільний смак кави”, — розповів експерт.
Через свій більш розширений смаковий спектр якісна арабіка і коштує дорожче, аніж робуста. Однак останнім часом різниця у ціні між цими сортами кави стає все меншою через подорожчання робусти, тож у більшості кав’ярень віддають перевагу саме арабіці.
Нагадаємо, Євген Клопотенко розповів, чи можна нагрівати мед та додавати його до чаю.
Окрім того, дізнайтеся, чому кухарі радять “високо” солити страви для кращого смаку.
А також лікарка застерегла, чому не можна їсти сире тісто.