Лайфхаки

Можливо все, але є винятки. Які продукти краще не готувати в чавунній сковороді

Можливо все, але є винятки. Які продукти краще не готувати в чавунній сковороді

Як доглядати за чавунною сковородою (Фото: freepik/lifeforstock)

Технічно на чавунній сковороді можна приготувати майже все.

Це один із улюблених кухонних інструментів, і ми використовуємо його для будь-чого: від ранкових млинців до смажених стейків і пасерованих овочів. Догляд за чавунною сковородою потребує часу та терпіння, але з віком та використанням покриття стає лише кращим. Однак, є три речі, яких вам слід уникати готувати в чавунній сковороді, якщо ви не впевнені, що сковороду правильно доглядали.

Можливо все, але є винятки. Які продукти краще не готувати в чавунній сковороді

Ця лазанья з соусом болоньєзе чудово пасує до холодних осінніх вечорів, адже не лише додасть до них незабутнього присмаку, а й чудово зігріє.

Найпоширенішою кислою їжею, яку ви, можливо, не захочете готувати на своїй чавунній сковороді, є помідори. Не варто боятися розігрівати томатний соус для пасти, але якщо ви плануєте повільно тушкувати цей кислий інгредієнт протягом кількох годин, скажімо, для томатної страви, як-от болоньєзе чи соус, краще використати інший посуд .

З наукової точки зору, коли на поверхні сковороди виникає кислотна ерозія, залишається лише залізо. Воно починає реагувати з киснем, утворюючи тонкі шари оксиду заліза та погіршуючи якість сковороди. Сполуки, відповідальні за підкислення кислих продуктів, такі як аскорбінова або лимонна кислота, дуже добре прискорюють цю реакцію та зв’язуються з оксидом заліза, розчиняючи його від поверхні чавуну. Іншими словами, чим довше поверхня знаходиться у контакті з кислим соусом, тим швидше прискорюється цикл окислення та розчинення.

Рецепт ідеального томатного супу з тортеліні та ковбасками для затишного вечора

Можливо все, але є винятки. Які продукти краще не готувати в чавунній сковороді

Цей ситний томатний суп — це смачна та комфортна страва, яка ідеально підходить для будь-якого дня тижня. Вона наситить і зігріє усю сім'ю.

2. Делікатесна риба

Готування риби на чавунній сковороді — це не так проблема прилипання, а більше залежить від того, наскільки ви вмілий кухар. Шеф-кухарі ресторану можуть легко перевернути та обсмажити рибне філе, але домашні кухарі досягнуть більшого успіху з іншою сковородою, як-от стандартна з нержавіючої сталі або з антипригарним покриттям, особливо коли мова йде про більш тонкі та крихкі морепродукти.

Вишукана вечеря для двох. Лосось з анчоусами в масляно-часниковому соусі

Можливо все, але є винятки. Які продукти краще не готувати в чавунній сковороді

Для вишуканої вечері не обов'язково йти в ресторан – можна легко приготувати її на своїй кухні.

3. Яйця

Щоб приготувати делікатні страви, як-от яєчню або омлет, без прилипання яєць, необхідно врахувати три речі:

  • Вам потрібна дуже добре витримана сковорода з надійною антипригарною поверхнею: останнє, що хочеться робити, це шкребти сковорідку від прилиплої яєчної плівки. Це вимагає жорсткого чищення, що не добре, якщо ви хочете доглядати за своєю чавунною сковородою правильно.

Яйця бенедикт: рецепт ідеального сніданку

Можливо все, але є винятки. Які продукти краще не готувати в чавунній сковороді

Цей варіант приготування сніданку містить бекон, але сміливо можна використовувати шинку, шпинат чи лосось.

  • Важливо попередньо розігріти: дайте час, щоб сковорода попередньо нагрілася, перш ніж знизити вогонь до більш придатної температури для приготування яєць.
  • Температура приготування: сковорода не повинна бути занадто гарячою або занадто холодною. Приготування яєць у чавунній сковороді схоже на те, як Золотоволоска шукає кашу потрібної температури — вогонь має бути правильний. Яйця ніжні і легко переварюються, стаючи гумовими і жорсткими. Це може статися швидко, якщо жар занадто високий. З іншого боку, якщо сковорода занадто холодна, білок в яйцях може злитися з поверхнею сковороди і прилипнути.

Схожі публікації

Завантажити ще Loading...No more posts.