Чому кава гірчить (Фото: freepik/freepik)
Якщо ви завзято п’єте каву і смакуєте кожен ковток, важливо знати, як зробити її менш гіркою та смачнішою.
Зрештою, ніщо так не може зіпсувати ваш ідеальний ранок, як занадто гіркий напій. Ще гірше, якщо ви не дійдете до суті гіркоти, і наступного ранку історія повториться. Ось чому ваша чашка інколи має неправильні смакові ноти, і як це виправити.
Пояснення гіркого смаку
Щоб було зрозуміло, кава вже займає місце в цьому ключовому секторі смаку, але можуть знадобитися коригування, коли гіркота перекреслює радість. Гіркота — погане слово в кавовій індустрії, але секрет у тому, що вся кава гірка — це одна з речей, які ми в ній любимо. Покупці часто сприймають гіркоту як негативну характеристику, описуючи її як відчуття різкості. Важливо відзначити та зрозуміти, що кофеїн, який вважається несмачним, насправді має гіркий смак.
Гіркота — не єдиний присмак, який має ваш напій. Якщо зерна недостатньо розвинені під час обсмажування або занадто грубий помел, ви також можете відчути кислинку. Кисла кава часто протилежна гіркій.
Спробуйте встановити таймер і подивіться, скільки часу знадобиться для приготування кави. Більший вплив води зазвичай означає більше екстрагування, а надмірне екстрагування може призвести до надмірної гіркоти.
Розмір помелу є основною причиною неякісних результатів. Кава може бути занадто гіркою, якщо її змололи занадто дрібно, але кислою, якщо недостатньо дрібно. Правильний подрібнювач із борозенками може зробити вас господарем кавового всесвіту. Він дасть вам більше контролю над розміром кавової гущі.
Час смаження
Більш тривале смаження також може передвіщати гіркоту. Кава легкого або середнього обсмаження зберігає більше природних властивостей і тонких смакових нюансів, водночас надає менше гіркоти, ніж кава темного обсмаження. Пересмажені боби також більш гіркі через підвищену присутність хімічних сполук фенілінданів.
Трішки солі, доданої до кавової гущі або щойно звареної чашки, може допомогти змінити гіркий стан. Це «обдурює» наші смакові рецептори, покращуючи сприйняття солодкого, кислого та умамі, одночасно зменшуючи сприйняття гіркоти.
Парене молоко
До уваги любителів лате та капучино: молоко також може підштовхнути напої на основі еспресо до гіркоти. Надмірно пропарене молоко може розщепити білки, викликаючи гіркуватий смак і погану консистенцію.
Незалежно від того, чи використовуєте ви френч-прес, еспресоварку, Moka або автоматичну кавоварку, результат все одно залежить від того, чи дотримуєтеся ви вказівок у посібнику до машини та чи якісні ваші зерна. Краще використовувати високоякісні свіжообсмажені кавові зерна арабіки, а потім зосередитися на бажаному ступені обсмаження (світлий, середній або темний).