Як правильно готувати запіканку (Фото: freepik/timolina)
Дізнайтеся, що ви повинні зробити натомість, щоб усе запеклося золотистим, пухким і як слід.
Немає нічого більш втішного, ніж домашня запіканка на вечерю. Це смачно як ситна їжа на вечір і ще краще як залишки. Запіканки завжди подобаються людям і ними легко нагодувати всю родину. Якими б чудовими не були запіканки, іноді все йде не так, і страва виходить не такою смачною, як очікувалося. Щоб переконатися, що у вашій запіканці не опинилися м’які, переварені овочі, недостатньо варений рис чи макарони, ми поділимося найпоширенішими помилками при приготуванні запіканки та розповімо, як їх уникнути, щоб ваша страва щоразу пропікалася ідеально.
Переконайтеся, що ваша форма стійка до духовки. Зараз не час використовувати старовинну мідну форму для випікання чи антикварну кераміку. Шукайте зі скла або чавуну. Уникайте використання чавуну, якщо ваша запіканка має високий вміст кислоти (наприклад, щось важке на помідорах). Кислота, як правило, реагує на чавунне покриття та впливає на смак їжі. Емальований чавунний посуд підходить для кислої їжі.
Інші інгредієнти, такі як цибуля, часник і спеції, також виграють від деякого часу підсмажування. Коли цибуля розварюється і стає золотисто-коричневою, вона вивільняє багато природного цукру, який покращить запіканку. Часник і спеції, такі як паприка, кмин, сушені трави та багато іншого, повертаються до життя, коли їм дають час приготуватися в бризках олії перед додаванням у запіканку. Це займе всього кілька хвилин, і ви просто не відчуєте цей смак, не підсмаживши інгредієнти перед випіканням.
- Розморозьте та злийте їх, перш ніж додати.
- Готуйте у замороженому стані, доки вони не розморозяться і більша частина рідини не випарується.
Якщо ви пропустите цей підготовчий етап, вода із заморожених овочів просочиться і запіканка розмокне.
Готуючи запіканку, треба, щоб овочі та м’ясо були майже повністю готові, перш ніж їх відправлять у духовку. Те саме стосується крохмалів. Варіть картоплю до тих пір, поки вона не зазнає слабкого опору, якщо тикати її ножем. Відварюйте рис та інші зернові, поки вони не стануть м’якими. Виконайте ці кроки, і у вашій запіканці не залишиться шматочків недоварених інгредієнтів.
Зазвичай фольгу знімають в останні кілька хвилин випікання, щоб верх став хрустким і придбав золотисто-коричневий колір. У рецепті буде вказано, скільки часу готувати запіканку без фольги, залежно від площі поверхні страви. Однак слідкуйте за стравою, коли вона запікається. Коли суміш закипить, ви можете відкрити її та випікати до золотистого кольору.