Лайфхаки

Темне — не єдине. Які існують види обсмаження кави та в чому різниця між ними

Темне — не єдине. Які існують види обсмаження кави та в чому різниця між ними

Які є види обсмажки кави (Фото: freepik/bublikhaus)

Навіть після того, як кавові зерна зібрані з дерев, на яких вони ростуть, їм все одно належить пройти довгий шлях, перш ніж вони будуть упаковані та готові до споживання.

Ці зерна стабільні, але повинні пройти процес обсмажування, який повністю змінить смак вашої чашки.

«Обсмажування кави» стосується різних методів обробки для покращення смаку. Процес підкреслює смак і аромат зерен, надає каву, яка відрізняється залежно від часу та температури, при якій обсмажуються зерна. Крім класичних, таких як кава світлого чи темного обсмаження, ви можете натрапити на інші менш знайомі види, які змусять вас сумніватися, що саме робить їх унікальними. Ось посібник із класифікації обсмаженої кави.

Бадьорий ранок без зусиль. Чи варто розігрівати каву в мікрохвильовці

Кава легкого обсмаження

Також відома як кава світлого обсмаження, обсмажується при нижчій температурі та менший час, ніж інша. Помітно, що світло обсмажені кавові зерна мають світліший колір і не містять олії, яка є в інших типах смажених зерен.

Як правило, кава легкого обсмаження злегка підсмажується при температурі від 176 до 204 градусів. В результаті смак досить кислий, з легким і фруктовим посмаком. Як правило, обсмажувачі кави виймають ці зерна з жаровні після першого тріску, тоді як інші зерна обсмажуються набагато довше.

Cinnamon roast також є частиною сімейства кави легкого обсмаження. Це найлегша з кави легкого обсмаження, яка ледве досягає 176 градусів. Вона дуже кисла, що створює цитрусовий і кислий смак. Можливо, ви не чули про цю обсмажену каву, навіть якщо ви завзятий поціновувач. Це тому, що вона не дуже популярна в роздрібних магазинах, оскільки кисла. Більшість любителів кави вважають традиційну каву легкого обсмаження більш приємною.

З якого віку можна пити каву — і скільки

Кава середнього обсмаження

Вона ідеально збалансована, не надто міцна, але й не надто м’яка. Зерна середньо-коричневого кольору і мають злегка блискучу текстуру. Середнє смаження відбувається при температурі від 204 до 226 градусів (зазвичай приблизно від 10 до 15 хвилин). Довший час обсмажування порівняно з кавою легкого обсмаження надає їй більш збалансованого смаку з нотками шоколаду, фруктів і коричневого цукру.

Міжнародний гід спешалті-кавʼярнями назвав заклад з найкращою кавою в Україні

Кава темного обсмаження

Вона смажиться при значно вищих температурах і довше. Така тривалість смаження надає бобам темно-коричневий або майже чорний колір і залишає на них блискучу маслянисту поверхню. Кава темного обсмаження має дуже яскравий, насичений і димний смак з нотами теплих спецій і чорного шоколаду. Завдяки своєму насиченому смаку вона найчастіше використовується для приготування напоїв еспресо.

Кавові зерна обсмажують при 221 і 232 градусах. Тривалий процес обсмажування призводить до того, що кавові зерна втрачають вологу та поглинають тепло, набуваючи темний колір. Інші назви кави темного обсмаження включають високого обсмаження, континентального, обсмаження еспресо, італійського, французького або віденського обсмаження. Кожну можна смажити в дещо різний час або при різних температурах, але всі матимуть насичений смак.

Схожі публікації

Завантажити ще Loading...No more posts.