Морква – це солодкий і поживний овоч та справжня насолода для очей завдяки різноманіттю кольорів, від помаранчевого до червоного й фіолетового. Проте часто куплена морква, залишена в ящиках або контейнерах, швидко починає гнити. Щоб зберегти її свіжість, хрумкість і неповторний смак, важливо знати кілька простих, але ефективних порад щодо її зберігання.
Видання RealSimple розповіло, як правильно зберігати моркву, щоб вона завжди тішила вас своїми якостями.
Як зберігати цілу моркву
Перш ніж зануритися у світ зберігання, варто звернути увагу на один нюанс: зелень, яка росте на моркві, треба обов’язково зрізати або видалити. Якщо залишити її на корінні, вона вбирає вологу, а це призводить до прискореного загнивання овоча. Також уникайте миття неочищеної моркви до моменту, коли плануєте її використовувати. Зберігайте її сухою, так ви допоможете їй залишатися гарною значно довше.
- Загорніть неочищену, немиту моркву в сухий паперовий рушник.
- Помістіть її до герметичного контейнера або пакета для зберігання харчових продуктів.
- Зберігайте ємність у найпрохолоднішій частині холодильника.
- Тримайте моркву якомога далі від продуктів, які виробляють етилен (наприклад, авокадо, яблука та помідори), оскільки цей газ може спричинити передчасне розкладання моркви та появу гіркого смаку.
За правильного зберігання ціла морква може залишатися свіжою в холодильнику приблизно три-чотири тижні.
Як зберігати очищену моркву
Морквяна шкірка є природним захисним шаром, тому після її видалення овоч швидше висихає. Проте є ефективний спосіб зберегти очищену моркву свіжою і хрумкою протягом майже місяця.
- Ретельно вимийте очищену моркву.
- Помістіть її до ємності з прохолодною водою та залиште в холодильнику.
- Міняйте воду кожні кілька днів, щоб запобігти розвитку бактерій.
- Перед вживанням ще раз промийте моркву.
Як зберігати дитячу моркву
Більшість “дитячої моркви” насправді є дорослою морквою, очищеною і нарізаною невеликими шматочками. Тому для її зберігання дотримуйтеся тих самих принципів, що й для очищеної моркви.
- Ретельно вимийте моркву.
- Помістіть її до ємності з прохолодною водою та зберігайте в холодильнику.
- Міняйте воду кожні кілька днів.
- Перед вживанням ще раз промийте.
Як зберігати варену моркву
Якщо вам необхідно зберегти варену моркву, варто пам’ятати, що вона має зберігатися набагато коротший період.
- Дайте вареній моркві повністю охолонути.
- Перекладіть її до герметичної ємності.
- Зберігайте в холодильнику до чотирьох днів.
Заморожування моркви
Моркву можна успішно заморозити, зберегти її смак, текстуру та поживні властивості. Найкраще сповільнити ферментативну дію, яка спричиняє розкладання, за допомогою бланшування.
- Очистьте та наріжте моркву.
- Бланшуйте її в киплячій воді протягом 2–3 хв (залежно від розміру шматочків).
- Швидко перекладіть до миски з крижаною водою.
- Щоб запобігти злипанню, розкладіть моркву на деко та помістіть до морозильної камери приблизно на 3 години або до повного заморожування.
- Перекладіть заморожену моркву до герметичного пакета і поверніть до морозилки.
Чому морква стає м’якою і гнучкою
Якщо ви помітили, що морква втратила свою хрумкість, це може бути пов’язано з втратою вологи. Таке стається, коли вона довго перебуває в сухому холодильнику або якщо її не було попередньо очищено від зелені. Не варто викидати таку моркву – все, що їй потрібно, це добре “напитися” води.
Чи можна оживити мʼяку моркву
Просто занурте моркву до ємності з водою приблизно на годину – і вона має повернутися до свого первісного вигляду. “Крижана ванна” також допомагає зміцнити її текстуру.
Чи можна зберігати моркву за кімнатної температури
Хоча зберігати моркву за кімнатної температури можливо, вона швидко псуватиметься – лише протягом трьох-п’яти днів. Якщо ви вирішите зберігати її поза холодильником, обов’язково тримайте у прохолодному, сухому місці, якомога далі від продуктів, які виробляють етилен.
Правильне зберігання моркви – це мистецтво, яке дозволяє зберегти її неповторну хрумкість, солодкість і поживні властивості. Дотримуйтеся цих простих порад, і ви зможете насолоджуватися свіжою морквою навіть через кілька тижнів. Нехай ці корисні поради надихають вас на творчий підхід до зберігання овочів, адже збереження їхньої якості – це інвестиція у здоров’я та смак кожного приймання їжі.
Ми також писали про те, як зберігати різні види рослинної олії.