Квашені помідори за цим рецептом такі смачні, що від них неможливо відірватися.
З м’ясом, рибою та овочами відмінно поєднуються квашені помідори – приголомшлива закуска, яка добре розігріває апетит. Найсмачніша консервація виходить із літніх, налитих сонцем томатів. Встигніть приготувати ласощі зараз, і взимку будете собі вдячні.
Квашені помідори як бочкові
Приготовані цим способом овочі дуже нагадують старовинні солоності з дубової бочки. Саме так їх готували століттями. Кількість спецій можна регулювати залежно від того, любите ви гострі чи солодкі томати.
Вам знадобляться такі інгредієнти:
- два кілограми помідорів;
- парасолька кропу;
- невеликий шматок кореня хрону;
- три листки смородини;
- три листки вишні;
- два зубчики часнику;
- вісім горошин чорного перцю;
- вісім горошин запашного перцю;
- три столові ложки цукру;
- дві столові ложки солі;
- дві столові ложки гірчичного порошку.
Зазначеної кількості продуктів вистачить приблизно на одну банку об’ємом по 3 літри.
Усю зелень ретельно вимити і викласти на дно банки. Потім щільно помістити помідори, чергуючи з дрібно рубаним часником і хроном. Зверху посипати овочі сіллю, цукром і двома видами перцю. Залити ємність холодною водою і струсити.
Поставте квашені помідори в банці у велику каструлю або таз, і наполовину прикрийте кришкою. Залиште на два-три дні в теплому сонячному місці, щоб запустити процес бродіння. Протягом цього періоду бажано струсити томати кілька разів.
Через три дні приберіть пінку (якщо з’явилася) і посипте помідори гірчичним порошком. Щільно закрийте і переставте в підвал або холодильник щонайменше на два тижні.
Квашені помідори у відрі
Перелік інгредієнтів такий самий, як у попередньому рецепті, але втричі більший. Також підготуйте чисте десятилітрове відерце. Якщо хочете гостринки, то додайте один гострий перець.
У п’яти літрах води розчиніть цукор і сіль – це буде маринад. На дно відра викладіть усе листя і половину часнику. Утрамбуйте 1/2 помідорів, а зверху викладіть решту часнику і, за бажанням, кружечки перцю. Докладіть томати і прикрийте широким листом хрону. Залийте маринад і прикрийте кришкою.
За три-чотири дні в теплі томати заквасяться. Після цього їх можна розкласти по чистих банках або зберігати прямо в закритому відрі в холоді. За таким рецептом можна готувати квашені зелені помідори з недостиглих плодів. Це дуже смачно і корисно.