Лайфхаки

Багато поживних речовин і мало калорій. Чому корисно їсти буряк та що з нього можна приготувати

Багато поживних речовин і мало калорій. Чому корисно їсти буряк та що з нього можна приготувати

В чому користь буряка (Фото: freepik/freepik)

Буряки є яскравим і універсальним видом овочів. Вони відомі своїм земляним смаком і ароматом. Багато людей називають їх суперфудом через багатий поживний профіль.

Деякі переваги вживання буряка можуть включати зниження артеріального тиску та кращі спортивні результати. Їсти буряк у сирому вигляді або вичавити сік і смажити його може бути корисніше, ніж відварювати.

Крім того, що буряк надає яскравого кольору вашій тарілці, він дуже поживний і насичений необхідними вітамінами, мінералами та рослинними сполуками, багато з яких мають лікувальні властивості.

Ось 9 підтверджених переваг буряка.

Ось огляд поживних речовин, які містяться в 100 г вареного буряка:

  • Калорії: 44
  • Білок: 1,7 г
  • Жири: 0,2 грама
  • Вуглеводи: 10 грам
  • Клітковина: 2 грами

Буряк особливо багатий фолієвою кислотою, вітаміном, який відіграє ключову роль у рості, розвитку та здоров’ї серця, має велику кількість марганцю, який бере участь у формуванні кісток, обміні поживних речовин, роботі мозку тощо. Крім того, у буряках багато міді, важливого мінералу, необхідного для виробництва енергії та синтезу певних нейромедіаторів.

Ці ефекти, ймовірно, пов’язані з високою концентрацією нітратів у коренеплоді. У організмі харчові нітрати перетворюються на оксид азоту, молекулу, яка розширює кровоносні судини та спричиняє зниження артеріального тиску.

Буряк також є чудовим джерелом фолієвої кислоти. Хоча дослідження показали неоднозначні результати, кілька досліджень показують, що збільшення споживання фолієвої кислоти може значно знизити рівень артеріального тиску.

Однак майте на увазі, що вплив буряка на артеріальний тиск лише тимчасовий. Таким чином, вам потрібно споживати регулярно, щоб відчути користь для здоров’я серця в довгостроковій перспективі.

Згідно з одним оглядом, буряковий сік може підвищити витривалість, покращуючи кардіореспіраторну роботу та ефективність спортсменів. Багатообіцяюче те, що буряковий сік також покращує продуктивність їзди на велосипеді та збільшує споживання кисню до 20%. Важливо відзначити, що рівень нітратів в крові досягає максимуму протягом 2−3 годин після вживання буряка або його соку. Тому найкраще вживати за пару годин до тренувань або змагань, щоб максимізувати потенційні переваги.

Одне дослідження за участю 24 людей з високим кров’яним тиском показало, що споживання 250 мл бурякового соку протягом 2 тижнів значно зменшило кілька маркерів запалення, включаючи С-реактивний білок (СРБ) і фактор некрозу пухлини-альфа (TNF-a). Крім того, більш раннє дослідження 2014 року за участю людей з остеоартритом — захворюванням, яке викликає запалення в суглобах — показало, що капсули беталаїну, виготовлені з екстрактом буряка, зменшують біль і дискомфорт. Було також показано, що буряковий сік і екстракт зменшують запалення нирок у щурів, яким вводили токсичні хімікати, що спричиняли травми. Тим не менш, необхідні додаткові дослідження на людях, щоб визначити, чи може споживання буряка в нормальних кількостях як частина здорової дієти забезпечити такі ж протизапальні переваги.

Психічні та когнітивні функції природним чином погіршуються з віком, що може збільшити ризик нейродегенеративних розладів, таких як деменція. Нітрати в буряку можуть покращити роботу мозку, сприяючи розширенню кровоносних судин і, таким чином, посилюючи приплив крові до мозку. Зокрема, було показано, що буряк покращує приплив крові до лобової частки мозку, області, пов’язаної з вищим рівнем мислення, таким як прийняття рішень і робоча пам’ять. Більше того, старіші дослідження за участю людей з діабетом 2 типу показали, що час реакції під час тесту на когнітивні функції був на 4% швидшим у тих, хто вживав 250 мл бурякового соку щодня протягом 2 тижнів, порівняно з контрольною групою. Однак необхідні додаткові дослідження, щоб визначити, чи можна використовувати буряк для покращення роботи мозку та зниження ризику деменції серед населення в цілому.

Буряк має кілька поживних властивостей, які можуть зробити його чудовим доповненням до збалансованої дієти. По-перше, у ньому мало жиру та калорій, але багато води. Збільшення споживання низькокалорійної їжі, як-от цього коренеплоду, також було пов’язано зі втратою ваги. Крім того, незважаючи на низьку калорійність, буряки містять помірну кількість білка та клітковини. Обидві ці поживні речовини можуть полегшити досягнення та підтримку помірної ваги. Додаючи їх у смузі чи інші рецепти, ви можете легко збільшити споживання фруктів і овочів, щоб покращити якість свого раціону.

Багато поживних речовин і мало калорій. Чому корисно їсти буряк та що з нього можна приготувати

Саме так колись уявляли кухню карпатського регіону, і зібрали рецепти різних країн. Це український борщ із кулінарної книги США Cooking Slavic Style 1983 року.

Не морквою єдиною. Буряк "по-корейськи" з часником та спеціями

Багато поживних речовин і мало калорій. Чому корисно їсти буряк та що з нього можна приготувати

Смачний салат готується дуже просто, без особливих зусиль.

Незвично і смачно: брауні з буряком

Багато поживних речовин і мало калорій. Чому корисно їсти буряк та що з нього можна приготувати

Навіщо обмежуватися додаванням до брауні лише горіхів, якщо можна приготувати цей десерт з буряком?

Рожева святкова і бурякова: рецепт пасти для красивої вечері

Багато поживних речовин і мало калорій. Чому корисно їсти буряк та що з нього можна приготувати

Паста з буряковим соусом з рикотою прикрасить будь-який стіл та стане чудовою романтичною стравою на Різдво чи на побаченні.

Від шефа. Закуска з буряка за рецептом Марко Черветті до Нового року

Багато поживних речовин і мало калорій. Чому корисно їсти буряк та що з нього можна приготувати

Буряк може бути неймовірно яскравим інгредієнтом, якщо поєднати його з іншими продуктами.

Корисний салат з буряком та морквою – очищуємо організм

Багато поживних речовин і мало калорій. Чому корисно їсти буряк та що з нього можна приготувати

Готується за 15 хвилин та добре смакує навіть з основними стравами чи гарнірами.

Шпундра з буряками: давня українська страва зі свининою, яку точно варто повторити

Багато поживних речовин і мало калорій. Чому корисно їсти буряк та що з нього можна приготувати

Такої свинини в кисло-солодкому соусі ви ще не куштували!

Гравлакс із буряком: особливо яскравий рецепт засоленої риби до свят — ідеально до брускету

Багато поживних речовин і мало калорій. Чому корисно їсти буряк та що з нього можна приготувати

Це традиційна страва скандинавської кухні. Риба маринується у суміші солі, цукру та кропу, що забезпечує її тривале зберігання без термічної обробки

З квасолею: рецепт веганського борщу яскравого рожевого буряка

Багато поживних речовин і мало калорій. Чому корисно їсти буряк та що з нього можна приготувати

Веганський яскравий борщ точно підійде для близьких зимових вечорів. Це насичено, ароматно і дуже буряково.

Салат з буряка, козячого сиру та бальзамічного соусу: ідеальне поєднання смаку та користі

Багато поживних речовин і мало калорій. Чому корисно їсти буряк та що з нього можна приготувати

Подавайте цей смачний та корисний салат як гарнір або як основну страву, доповнивши на свій смак куркою-гриль або смаженим тофу.

Турецький салат з буряка: простий рецепт для сезонних овочів

Багато поживних речовин і мало калорій. Чому корисно їсти буряк та що з нього можна приготувати

Спробуйте цей салат як гарнір зі свіжим багетом або як закуску. Завдяки східному аромату та яскравому кольору буряка, він заворожує з першого погляду.

Буряковий тарт із сиром: рецепт яскравого та корисного пирога до свят та на подарунок

Багато поживних речовин і мало калорій. Чому корисно їсти буряк та що з нього можна приготувати

Перетворіть обід на розкішну подію за допомогою цього пирога з буряком та козячим сиром. Ви будете в захваті, а гості куштуватимуть із захопленням.

Маринована капуста з буряком та часником – смачна та проста закуска

Багато поживних речовин і мало калорій. Чому корисно їсти буряк та що з нього можна приготувати

Ця закуска підійде як і до святкового столу, так і на щодень.

Солодка картопля з буратою, печеним буряком і песто: ідеальність по-італійськи

Багато поживних речовин і мало калорій. Чому корисно їсти буряк та що з нього можна приготувати

Цей рецепт чудово підходить як гарнір, легка основна страва або навіть як приголомшлива закуска для особливих випадків. Він багатий на поживні речовини, не містить глютену і може бути легко модифікований відповідно до різних дієтичних уподобань.

Домашня квашена капуста з буряком у трилітровій банці: рецепт від Євгена Клопотенка

Багато поживних речовин і мало калорій. Чому корисно їсти буряк та що з нього можна приготувати

Яка вона, корисна закуска в українському стилі? Звісно ж це квашена капуста!

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Схожі публікації

Завантажити ще Loading...No more posts.