Які продукти не варто компостувати (Фото: freepik/stockking)
Компост часто називають «золотом садівника» і не дарма. Він зміцнює ґрунт, перетворюючи його на багате джерело поживних речовин, які допомагають рослинам процвітати.
Хоча компостування харчових залишків та інших органічних відходів є простим способом створення багатого на поживні речовини добрива, є деякі предмети, які не слід додавати в компостну яму. Щоб зробити найбезпечніший і найефективніший компост, необхідно знати, чого слід уникати. Ось продукти, які ні в якому разі не можна компостувати.
Хоча м’ясо напрочуд добре компостується, воно, як правило, приваблює багато шкідників. Мух, місцеву дику природу та навіть домашніх тварин може привернути запах м’яса, що розкладається. Гниле м’ясо може накопичувати значну кількість бактерій, що може становити загрозу для здоров’я людей, якщо воно не піддано належному гарячому компостуванню. Крім того, для руйнування кісток можуть знадобитися роки.
2. Молочні продукти
Сир, молоко, йогурт і сметана, не мають гнилого запаху, оскільки вони розкладаються, тому ви можете пропустити їх додавання в компостну купу. Вони також можуть залучати шкідників і становити загрозу для здоров’я людей. Тим не менш, яєчна шкаралупа є чудовою, багатою кальцієм добавкою до компосту.
Вони не розкладаються, як інші матеріали, і можуть залишатися у вашому компості роками. Хоча ці речовини мають органічне походження і технічно можуть бути компостовані, ризики часто переважують переваги.
4. Відходи тваринного походження
Їх ніколи не можна додавати до компостної купи. Такі паразити, як аскариди, анкілостоми та шкідливі бактерії, можуть виживати у відходах вашої тварини, становлячи серйозну небезпеку для здоров’я людини.
6. Квитанції та чеки
Папір може бути корисним для компостування, оскільки він додає вуглець, який допомагає збалансувати азот, що міститься в харчових залишках. Однак вам слід уникати компостування квитанційного паперу, також відомого як термопапір. Цей тип паперу містить шкідливі хімічні речовини, такі як BPA та його похідні. Термопапір використовується і для етикеток, тому уникайте компостування їх також.
Авокадо перетворюється на кремовукремову намазку і поєднується з ніжним курячим філе та соковитими скибочками помідорів у цьому смачному сендвічі.
12. Цитрусові
Цитрусові безпечно додавати як до статичної компостної купи, так і до гарячої, за умови, що ви регулярно перевертаєте її, щоб вона була аерованою та гарячою. Однак у контейнері для компостування черв’яків існує ризик накопичення кислотності, що може зашкодити їм. Тим не менш, вам слід уникати компостування шкірок цитрусових навіть у статичній або гарячій компостній купі, оскільки вони довго розкладаються. Подібно до шкірки авокадо, ви можете прискорити процес розкладання, нарізавши шкірку на менші шматочки.